Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eierprijs topt vroeg en vlakt wat af

9 December 2024 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren is de laatste weken amper gestegen. De prijs topte al vroeg dit jaar, waardoor er weinig ruimte is om rond kerst nog te pieken. Het aanbod is krap, maar door de hoge prijzen is van tekorten geen sprake. Dit komt mede doordat de industrie veel op reserves werkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren bleef de laatste weken stabiel. De prijs van 100 bruine eieren met de maat M steeg de laatste twee weken met 5 cent. Daarmee staat de prijs nog steeds boven het niveau van recordjaar 2022/23. Sterker nog, de prijs is hoger dan het slotniveau van dat jaar. De markt lijkt vooral ook vroeger te pieken, aangezien de prijzen niet meer zo sterk stijgen als in dat jaar. Voor 100 bruine scharreleieren met de maat M wordt €15,25 afgerekend.

De verwachting van de markt is dat de eierprijs wel ongeveer zijn top heeft bereikt. Dat de prijzen niet meer stijgen wil niet zeggen dat de vraag terugloopt. Het niveau was simpelweg al vroeg in het seizoen aan de hoge kant. Op de markt werd al snel duidelijk dat het aanbod dit jaar wat laag zou zijn vergeleken met het aanbod. Tel daar de angst voor vogelgriep bij op en je had al vroeg in het jaar het recept voor een forse stijging. Die angst is al beperkt uitgekomen. Inmiddels vonden her en der al besmettingen op legveebedrijven plaats en daarnaast is het aanbod tamelijk krap gebleken. Daardoor bleven de forse prijzen staan. Door de hogere prijzen zijn kopers wat afhoudend en is er geen sprake van tekorten.

In de markt is te horen dat het basale aanbod daardoor wel in orde is, al is er nog wel duidelijk sprake van krapte op de markt. Pakstations werken hard om snel genoeg voldoende te leveren en in de grotere klassen moeten consumenten soms wel op leveringen wachten. Met name in de XL-klasse is het aanbod niet ruim en datzelfde geldt voor biologische eieren en vrije-uitloopeieren. De verwachting is dat de markt nog wel even krap blijft. Veel pluimveehouders vervangen hun legkippen rond de kerstdagen, waardoor het aanbod tijdelijk dipt.  

Duitse markt vergelijkbaar
Ondertussen is de Duitse eierprijs 5 cent lager. Sinds week 45 blijft de prijs gelijk op een niveau van €15,25 per 100 bruine scharreleieren. De verschillen met de Nederlandse markt zijn tamelijk minimaal. Op de markt is te horen dat de Duitse industrie vooral nog net wat voorzichtiger is met inkopen. Door de hoge prijzen probeert de verwerkende industrie zo lang mogelijk met de bestaande reserves te werken.

Opmerkelijk is dat er op het moment niet gesproken wordt van tekorten aan OKT-eieren (Ohne Küken Toten). De laatste twee jaar bleek de Duitse wetgeving die verbiedt om eendagshaantjes te doden vrijwel altijd de eerste limiterende factor. Dat de krapte van deze technologie nu uitblijft, verklaart dat de prijzen inmiddels lager liggen dan in Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden