Het Wasde-rapport werkte ook gisteren nog door op de tarwemarkt. Verder kreeg de markt steun uit het Zwarte Zeegebied maar bleef de prijsstijging beperkt. Daar zijn ze in India maar wat jaloers op. De overheid daar heeft de grootste moeite om de recordtarweprijs onder controle te krijgen. Nieuwste maatregel is het verder verlagen van de tarwevoorraden die bedrijven mogen aanhouden.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 hoger op €230,75 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,3% hoger naar $5.43½ per bushel. Maïs deed een stapje terug met 0,6% en kwam daarmee uit op $4.38 per bushel. Soja bleef nagenoeg stabiel en sloot ¾ cent hoger op $9.95½ per bushel.
SovEcon verwacht dat Rusland in december 3,4 miljoen ton tarwe zal exporteren. Dat is een flink stuk lager dan de 4,1 miljoen ton die in november werd geëxporteerd. De hogere exportheffing die het Kremlin per 1 december doorvoerde zet een rem op de export volgens SovEcon.
Russische boeren hebben dit seizoen minder belangstelling voor tarwe, zo stellen analisten van Ikar. Telers zaaien tot 1 miljoen hectare minder tarwe, verwacht Ikar. De reden is vrij simpel. Door lagere tarweprijzen staat de marge bij de telers onder druk en zoeken ze naar beter renderende gewassen. Oliehoudende zaden zijn meer in trek bij de Russische akkerbouwer. Ikar noemt dat niet, maar de droge herfst speelt ongetwijfeld ook een rol. Dat veroorzaakte problemen bij het zaaien en de ontwikkeling van het gewas.
Recordprijs
India heeft geen problemen met een relatief lage tarweprijs maar juist met het tegenovergestelde. De regering maakt zich zorgen hoe ze tarwe als basisvoedsel betaalbaar houdt bij recordprijzen op de binnenlandse markt. Een nieuwe maatregel in dat kader is het verlagen van de tarwevoorraad die handelaren aan mogen houden. "Als onderdeel van onze pogingen de tarweprijs in de hand te houden, heeft de centrale overheid besloten om de limiet op de tarwevoorraad te herzien en die zal van kracht zijn tot 31 maart 2025", schrijft het ministerie van Voedsel.
Volgens de herziene normen mag de groothandel maximaal 1.000 ton tarwe aanhouden tegen 2.000 voor de wijziging. Kleinhandel mag maximaal 5 ton per locatie op voorraad hebben tegen 10 ton eerder. Verwerkers/maalderijen mogen maximaal 50% in plaats van 60% van de maximale maandelijkse verwerkingscapaciteit hebben. Een per week moet de voorraadpositie worden doorgegeven aan het ministerie. Met de voorraadlimieten die sinds 24 juni van kracht zijn en die 9 september al werden aangescherpt, wil de Indiase overheid hamsteren en speculatie met tarwe voorkomen.
In Oekraïne zit de oogst van korrelmaïs er bijna op. 96% van het gezaaide areaal is gedorst volgen het Oekraïense ministerie van Landbouw. De opbrengst is 8,5% lager vergeleken met vorig seizoen en komt tot 5 december uit op 24,6 miljoen ton. De totale graanoogst in Oekraïne staat volgens de voorlopige cijfers op 54,3 miljoen ton. Dat was vorig jaar deze tijd 57,1 miljoen ton.