Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwe-export en -prijs onder druk in Rusland

Gisteren 13:00 uur - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt was stuurloos door de sluiting van Amerikaanse beurzen. Lagere prijzen hebben de export niet verbeterd, blijkt uit Russische cijfers. Ook zijn er zorgen over protectionisme en handelsbelemmeringen nu Trump president is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,25 lager op €226,50 per ton. De beurs in Chicago was gisteren gesloten. Niet vanwege de inauguratie van Trump, maar omdat de derde maandag van januari Martin Luther King-dag is in de VS.

De Russische tarweprijs staat wat onder druk, maar dat helpt de export niet echt. De Ikar-notering voor Russische tarwe daalde met $3 naar $234 per ton. De graanexport van Rusland kwam vorige week uit op 410.000 ton, zo blijkt uit de cijfers van SovEcon. Van de totale export was 390.000 ton tarwe. Ter vergelijking: een week eerder exporteerde Rusland 520.000 ton graan en in die week viel de Russisch-orthodoxe kerst.

Scherp randjes
Nu Trump officieel in het Witte Huis zit lijken de scherpe randjes van de importtarieven waarmee hij campagne voerde eraf. Verschillende bronnen uit de kring rond Trump hebben bevestigd dat er niet in de eerste week extra handelstarieven zullen worden ingevoerd. In een memo heeft de nieuw president de opdracht geven om hardnekkige handelstekorten te onderzoeken en te verhelpen en oneerlijke handels- en valutapolitiek van andere landen aan te pakken. Trump lijkt daarmee toch gevoelig voor adviezen dat het direct invoeren van handelsbeperkingen waarschijnlijk een schok teweeg zouden brengen op de financiële markten.

De dreiging van een handelsoorlog is daarmee overigens niet afgewend. "Ik zal onmiddellijk beginnen met de herziening van ons handelssysteem om Amerikaanse werknemers en families te beschermen", aldus Trump in zijn toespraak. "In plaats van onze burgers te belasten om andere landen te verrijken, zullen we tarieven en belastingen opleggen aan buitenlandse landen om zodat onze burgers daarvan profiteren."

Kind van de rekening
Dat de agrarische sector weleens het slachtoffer kan worden van een eventuele handelsoorlog blijkt uit een conflict tussen Canada en China. Canada voerde afgelopen september een extra heffing in voor in China geproduceerde elektrische voertuigen. Daarop kondigde China een onderzoek aan naar de anti-dumping praktijken van koolzaad.

De gevolgen daarvan zijn zichtbaar in de koolzaadimportcijfers die de Chinese douane gisteren publiceerde. In december importeerde China 588.000 ton koolzaad uit Canada en dat is 12% minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Over heel 2024 importeerde China overigens 6,39 ton koolzaad tegen 5,49 miljoen ton in 2023. Canada was afgelopen jaar met 6,13 miljoen ton veruit de belangrijkste leveranciers van koolzaad voor China. Andersom neemt China ruim 75% van de Canadese koolzaadexport voor zijn rekening volgens Farm Credit Canada.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden