Shutterstock

Analyse Grondstoffen

China laat vijf ladingen soja uit Brazilië niet binnen

Vandaag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

China heeft een onverwachte wending gegeven aan de internationale handel door vijf schepen met soja uit Brazilië tegen te houden. De Chinese douane weigerde de ladingen omdat deze niet zouden voldoen aan de fytosanitaire eisen. Ondertussen is de prijs van tarwe gedaald, hoewel er zorgen blijven bestaan over de groei van wintertarwe in zowel de Verenigde Staten als Rusland.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €230 per ton. Op de CBoT deden de koersen ook een stapje terug na de rally van dinsdag. Tarwe sloot 0,9% lager op $5.54 per bushel. Maïs leverde 1,2% in en kwam daarmee uit op $4.84¼ per bushel. Soja zat tussen de granen en in verloor 1,1% om te sluiten op $10.56 per bushel.

Voor de verandering is het eens niet Trump maar China dat de tongen losmaakt op de granenmarkt. China accepteert vijf scheepsladingen soja uit Brazilië niet omdat de vracht niet voldoet aan de fytosanitaire eisen. De soja is volgens de Chinese douane vervuild met ongedierte en/of pesticiden, zo heeft het Braziliaanse ministerie van Landbouw bevestigd aan persbureau Reuters. Volgens het ministerie gaat het om een beperkt volume en is het effect op de totale Braziliaanse sojaexport klein. De soja komt van ADM do Brasil en Cargill Agricola SA.

Volgens sommige analisten is dit een opmerkelijke stap van China. Met een dreigende handelsoorlog met de VS is China er weinig aan gelegen om de relatie met Brazilië onder druk te zetten. Andere analisten denken dat dit weleens een noodgreep van China zou kunnen zijn om de drukte in de havens in goede banen te leiden. In het vierde kwartaal van 2024 heeft China namelijk een enorme hoeveelheid soja gekocht, vooruitlopend op een eventueel handelsconflict met Trump. Die soja komt nu aan. China is goed voor ongeveer 60% van de soja die op de wereldmarkt wordt verhandeld. Van de Chinese import komt ongeveer 70% uit Brazilië.

Koning winter
Op de tarwemarkt is het vooral het weer dat wat leven in de brouwerij brengt. Kou ver in het zuiden van de VS wakkert de zorgen over uitwinteren van tarwe aan. Het duurt alleen even voordat eventuele schade zichtbaar wordt.

SovEcon kwam gisteren met een nieuwe prognose voor de Russische tarweoogst komende zomer. Het bureau houdt de opbrengstverwachting gelijk aan de vorige voorspelling op 78,7 miljoen ton. Dat is de kleinste oogst sinds 2021. Doordat de winter in Rusland relatief mild verloopt tot nu toe valt de schade door vorst mee. Daarmee is het risico nog niet geweken, schrijft SovEcon. "Hoewel er op korte termijn geen extreem lage temperaturen worden voorspeld, betekent de huidige weersituatie, gecombineerd met de extreem slechte staat van de gewassen aan het begin van de winter, dat elke significante koudegolf kan resulteren in aanzienlijke vorstschade", schrijft Andrey Sizov, directeur van SovEcon, in de toelichting.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden