Een importheffing van de VS op producten uit Canada en Mexico, of nee toch niet. Als je met je ogen knippert is er weer wat veranderd. Gezien het prijsverloop van granen op de termijnmarkten denken handelaren er het zijne van. Australië koerst af op een grotere tarweoogst dan in eerdere prognoses. Ondanks droogte deed de tarwe het er beter dan eerder verwacht. Dat is in Argentinië niet het geval. Daar zou de komende sojaoogst door gebrek aan regen weleens kleiner uit kunnen vallen dan gedacht.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 hoger op €234,50 per ton. Op de CBoT sloten de koersen eveneens in het groen. Tarwe sloot 1,3% hoger op $5.66¾ per bushel. Maïs deed het net iets beter dan tarwe met een plusje van 1,4% naar $4.88¾ per bushel. De grootste stijger op de beurs in Chicago afgelopen handelssessie was soja. Soja sloot 1,6% hoger op $10.58¼ per bushel.
De importtarieven van Donald Trump blijven voor onrust op de markten zorgen. Afgelopen weekend had het er nog alle schijn van dat er een heffing van 25% op producten uit Mexico en Canada zou komen. Dat drukte in eerste instantie op de graanprijzen. In de loop van de dag werd echter bekend dat de heffing voor Mexico wordt uitgesteld nadat het land toezegde 10.000 militairen in te zetten voor de bewaking van de grens met de VS. Maandagmiddag werd bekend dat ook de invoering van de importtarieven voor Canada met dertig dagen zijn uitgesteld nadat Trump en de Canadese premier Trudeau aankondigden samen te gaan werken op het gebied van de bestrijding van de georganiseerde misdaad.
De extra importheffing op producten uit China staat vooralsnog wel overeind. China kondigde vandaag tegenmaatregelen aan. Zo zou er een importheffing komen van 15% op steenkool en LNG uit de VS en een heffing van 10% op landbouwmachines, auto's en trucks. Over een heffing op Amerikaanse soja, zoals in de vorige handelsoorlog het geval was, is (nog) niets bekendgemaakt.
De Ikar-notering van Russische tarwe deed een stapje omhoog met $2,50 naar $239 per ton. De Russische export van graan kwam uit op 660.000 ton. Dat is gelijk aan een week eerder. Wel heeft Rusland vorige week iets meer tarwe geëxporteerd, namelijk 590.000 ton tegen 530.000 ton een week eerder.
Tarwe doet het beter dan verwacht
De Australische tarweoogst valt volgens marktbureau Australian Crop Forecasters 2 miljoen ton groter uit dan eerder verwacht. De oogstraming van het bureau is bijgesteld van 29 tot 34,5 miljoen ton naar 32 tot 35,5 miljoen ton. Abares, de statistiekdienst van het Australische ministerie van Landbouw, kwam in december met een oogstprognose van 31,9 miljoen ton. Vooral in de provincie Western Australia deed de tarwe het veel beter dan verwacht ondanks beperkte neerslag tijdens het groeiseizoen. Australië heeft waarschijnlijk 24 miljoen ton tarwe te exporteren volgens Australian Crop Forecasters. Prijzen voor Australische tarwe stonden door de groter oogst onder druk, maar de markt lijkt nu wel de bodem gevonden te hebben volgens sommige handelaren.
In Argentinië was minder goed nieuws over de komende oogst. EarthDaily Analytics schat de sojaoogst op 45 miljoen ton tegen de raming van 49,6 van de beurs van Buenos Aires. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de ramingen van de beurzen van Buenos Aires en Rosario baseert EurthDaily zich niet op onderzoek onder telers maar op satellietbeelden. En op basis van die beelden stellen de analisten van het bureau dat de gewassen in Argentinië er matig op staan. Regen die de afgelopen tijd gevallen is doet de gewassen in Argentinië goed, maar maakt mogelijk niet het verschil. Het bureau vergelijkt 2025 met 2018 toen gebrek aan vocht opbrengst koste in Argentinië.