Druid007 / Shutterstock.com

Analyse grondstoffen

Sterke prijsstijgingen bij lagere aanvoer op GDT

Vandaag 10:30 uur - Klaas van der Horst

De prijzen voor zuivelcommodities op de GDT-veiling van deze week zijn sterk omhoog gegaan. De gemiddelde prijs steeg ruim 2,5 keer zo hard als op de vorige veiling. Lactose was de uitblinker met een gemiddelde prijsstijging van 17,7%.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verkochte volume lag met 23.854 ton bijna 4.000 ton, ofwel ruim 14% lager dan bij de vorige veiling.  Nieuw-Zeeland gaat naar het eind van het productieseizoen toe.

De enorme prijsstijging voor lactose is vooral opmerkelijk. Qua volume is het een relatief klein product, en het is Europees aanbod. 

De gewone melkpoeders legden het meeste gewicht in de schaal. De prijs voor vol poeder steeg met 4,1%. De prijs voor magere melkpoeder ging met 4,7% omhoog. Dit was vooral te danken aan de prestatie van Nieuw-Zeelands product, het Europese product steeg minder in prijs.

Ook cheddar (+3,7%) uit nieuw-Zeeland en boter (+3,4%) deden het goed. Hierbij valt op dat tussen de Nieuw-Zeelandse en de Europese boterprijs nog slechts €120 verschil zit, terwijl tussen Nieuw-Zeelandse en Europese magere melkpoeder ruim €310 prijsverschil per ton zit. 

Boterolie volgde op afstand (+2,4%). Mozzarella (Europees) daarentegen kwam qua prijs amper van zijn plaats.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden