De dreiging van een handelsoorlog tussen China en de VS blijft als donkere wolk boven de granenmarkt hangen. Daar kwam gisteren nog eens het nieuws overheen dat China de import van 600.000 ton tarwe wil uitstellen. Het weer in Brazilië wil maar niet meewerken voor een vlotte sojaoogst. Toch reageert de markt daar niet echt op.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4 lager op €231 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een stapje terug en sloot 0,8% lager op $5.72¼ per bushel. Maïs leverde 0,3% in en kwam daarmee uit op $4.93¼ per bushel. Soja was afgelopen handelssessie de grootste daler op de beurs in Chicago en sloot 1,7% in de min naar $10.57 per bushel.
Twijfels over de vraag naar granen vanuit China zorgen voor wat druk op de markt. Persbureau Reuters meldt dat China de import van 600.000 ton tarwe uitstelt of het door wil verkopen. Een belangrijk deel van de tarwe zou komen uit Australië. Met de beter dan verwachte oogst in het Australië komt de tegenvallende vraag uit China op een ongelukkig moment.
De dreiging van een handelsoorlog die mogelijk ontketend wordt door Trump doet het vertrouwen op de granenmarkt geen goed. Washington kwam met een exporttarief en Beijing reageerde daarop begin deze week met heffingen van 10% en 15% op bepaalde producten waaronder steenkool en landbouwmachines uit de VS. Waar een handelsconflict met Canada en Mexico voorlopig in afgewend door overleg en toezeggingen is er tussen China en de VS nog weinig beweging. Trump en de Chinese president Xi hebben elkaar nog niet gesproken sinds de aankondiging van de Chinese handelsbarrières
Weer Zuid-Amerika biedt kans voor Amerikaanse sojaexporteurs
Hoewel het niet blijkt uit de koers op de CBoT biedt het weer in Zuid-Amerika een kans voor Amerikaanse sojaexporteurs. In Brazilië loopt de oogst van soja vertraging op door regen. In het westelijke en centrale deel van Brazilië zit er nog geen vast droog weer in de verwachting. Soja komt daardoor later op de markt, om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor de kwaliteit. Ook het zaaien van de volgteelt maïs loopt vertraging op.
Regen in droge delen van Argentinië hadden wat dat betreft een groter effect op de psyche. In de noordelijke provincies viel circa 25 tot 100 millimeter. Of de gewassen relatief laat in het groeiseizoen maximaal kunnen profiteren van deze plons water is een tweede. Het droge en warme weer keert overigens terug in Argentinië volgens de meteorologen.