De vloeibare zuivelmarkt was deze week het speelveld van vooral de handel in room en aanverwante produkten. Er was met behulp van goedkope aanvoer vanuit Oost-Europa veel druk om de prijzen omlaag te krijgen. Dit lukte in beperkte mate, vooral omdat producenten in westelijk Europa niet mee gaan.
Eigenlijk daalden de melkvetprijzen vorige week sterker dan deze week, al werd in de loop van de week room verhandeld voor prijzen onder de €8.000 per ton en boter tot €6.800 per ton. Dit waren echter de uitschieters.
Het goedkope aanbod is nog altijd te beperkt om de markt te doen draaien. De totale markt voor melkvet blijft krap en kopers blijven kort gedekt zitten. Ze hebben geen voorraden om op te leunen, en dat weten de producenten. In Frankrijk en Italië blijven room en boter zelfs nog aardig duurder dan in Nederland en België, in Duitsland is het beeld iets meer verdeeld.
Op de markt voor magere melkconcentraat is het bijna saai. De prijzen bewegen amper en er wordt ook niet echt gestreden om product. Concentraat is niet goedkoop genoeg om voluit melkpoeder van te maken en voor andere doeleinden loopt het ook niet storm. Handelaren missen ondertussen de goedkope aanvoer uit Frankrijk, die normaliter de markt begint op te komen. Frans concentraat kost zo'n €1.900 per ton, Nederlands product een kleine €2.100. Daarmee is het prijsverschil te klein om naar elders te brengen. Dat komt omdat de Franse melkaanvoer tot nog toe sterk achterblijft bij andere jaren. Dit kan, als dat niet verandert in de komende weken, de zuivelmarkt dit jaar flink gaan tekenen.
Op de spotmarkt voor rauwe melk is er ook niet veel in beweging. Er komt langzaam iets meer aanvoer in Nederland, België en Duitsland, maar de markt kan dat prima aan en nu de MKZ-paniek geleidelijk aan naar de achtergrond is verdwenen, raken ook de Duitse zuivelindustrie en markt weer meer in balans.
De markten voor melkpoeders en kaas blijven vrij stabiel. Magere melkpoeder is iets meer gevraagd en noteert een fractie hoger, evenals foliekaas, terwijl mozzarella en cheddar iets zwakker aanvoelen.