Een paar flinke tarwetenders uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaven de tarwemarkt wat steun afgelopen handelssessie. In de VS zorgt de ingevallen kou niet op grote schaal voor problemen in de wintertarwe. Alleen in het uiterste zuiden verwachten lokale bronnen wat schade. In Brazilië en Argentinië keert het weer juist wat ten gunste van de akkerbouwers aldaar. De markt reageert daar echter nauwelijks op.
Het maartcontract op de Matif sloot gisteren €1 lager op €231 per ton. Op de CBoT lieten de granen afgelopen handelssessie een bescheiden plusje zien. Tarwe sloot 0,6% hoger naar $5.77¾ per bushel op de beurs in Chicago. Maïs zette een vergelijkbare stap met een plus van 0,7% naar $4.93½ per bushel. Bij soja bleef de stijging beperkt tot 0,2% naar $10.30 per bushel.
Twee tenders geven de tarwemarkt wat steun. Algerije heeft naar verluidt in de tender die afgelopen woensdag sloot circa 400.000 ton tarwe vastgelegd voor $263 per ton C&F (franco). Waar de tarwe vandaan komt , is niet bekendgemaakt. Vandaag (vrijdag 14 februari) sluit een tender van Saoedi-Arabië waarin het land 600.000 ton tarwe wil vastleggen.
Op de Franse exportprognose hebben de tenders geen effect. FranceAgriMer houdt de exportprognose deze maand nagenoeg gelijk aan de voorspelling van januari met 9,74 miljoen ton. De geschatte eindvoorraad tarwe in Frankrijk is wel iets verlaagd, namelijk van 2,89 naar 2,81 miljoen ton.
Sneeuw beschermt tarwe in de VS
In de VS houdt het koude weer de tarwemarkt bezig. In een groot deel van de Midwest en de prairies ging sneeuw vooraf aan de kou en valt dan kans op uitwinteren wel mee. Het koufront strekt zich echter uit tot het noorden van Texas en Oklahoma en daar ligt niet overal voldoende sneeuw. Sommige analisten verwachten daarom lokaal op beperkte schaal problemen met vorstschade. Ook wordt er met een schuin oog gekeken naar de droogtemonitor. In de belangrijkste teeltgebieden voor wintertarwe blijft de droogtemonitor onveranderd met 23% van het areaal dat last heeft van droogte. In de zomertarweregio daalde het droogtegebied met 5% naar 40% van het areaal dat kampt met droogte. Vorig jaar rond deze tijd lag dat op 17%. Nu duurt het nog even voor zomertarwe gezaaid wordt in de noordelijk staten en is er sneeuw gevallen, maar voldoende vocht rond deze tijd zou meer dan welkom zijn volgens sommige analisten.
Inhaalslag
In Brazilië is regen juist een probleem, maar daar komt verandering volgens de weerberichten. In het centrale en centraal zuidelijke deel van het land komt er volgende week droger weer aan. Dat geeft boeren daar een kans om een inhaalslag te maken met het dorsen van soja en het zaaien van maïs direct na de sojaoogst. Voor Argentinië worden juist buien voorspeld volgende week. Samen met een wat koeler weertype zou dat ervoor zorgen dat de conditie van de gewassen daar niet verder verslechtert. Om te spreken van herstel is volgens sommige lokale bronnen wat te optimistisch. Op de Amerikaanse sojamarkt hadden de positieve weerberichten voor Zuid-Amerika weinig effect. Maar het meer beschikbaar komen van soja uit dat continent zou op de iets langere termijn een prijsdrukkend effect kunnen hebben volgens analisten.