Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Stabiele raapzaadolie blijft relatief hoog geprijsd

Vrijdag 15:00 uur - Santiago Morales Hilarión

De prijzen van raapzaadolie zijn de afgelopen maand stabiel gebleven en behouden hun positie als de duurste plantaardige olie. Terwijl de EU-import van raapzaadolie sterk is gedaald ten opzichte van vorig jaar, wordt verwacht dat de vraag naar raapzaad zal stijgen. Canada, 's werelds grootste exporteur van raapzaadolie, voorziet een stijging in de productie, terwijl handelsspanningen met de VS onzekerheid creëren op de markt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van raapzaadolie zijn de afgelopen maand stabiel gebleven, volgens gegevens van de Europese Commissie. In Rotterdam daalden de FOB-prijzen van raapzaadolie met 1% ten opzichte van de voorgaande maand en bereikten begin februari $1.109 per ton. Vergeleken met een jaar eerder is dit een stijging van 21%. 

Raapzaadolie blijft de duurste plantaardige olie. Bron: Europese Commissie

Begin februari lagen de prijzen 3,16% hoger dan die van zonnebloemolie, 0,82% hoger dan die van palmolie en 12,36% hoger dan die van sojaolie. 

Op maandbasis was palmolie de duurste optie. Bron: Europese Commissie

Raapzaadproductie daalt in de EU
Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zal de productie van raapzaadolie in de EU naar verwachting met 2,9% dalen op jaarbasis en uitkomen op 9,95 miljoen ton in het seizoen 2024/25. De export zal naar verwachting 600.000 ton bereiken, een daling van 19,7% ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondertussen zal de import naar verwachting met 2,8% afnemen tot 450.000 ton.

De Europese Commissie rapporteert een scherpere daling van de import van raapzaadolie. Tussen 1 juli en 2 februari daalde de import met 52% tot 139.800 ton. Oekraïne was goed voor 63,1% van de geïmporteerde raapzaadolie en blijft daarmee de belangrijkste leverancier. De sterke daling van de import kan het gevolg zijn van het feit dat raapzaadolie sinds mei 2024 een van de duurste plantaardige oliën is.

Ondanks de daling van de import van raapzaadolie en -schroot in 2024/25, is de import van raapzaadzaden toegenomen. Bron: Europese Commissie

Ondertussen schat de Europese Commissie een jaar-op-jaar daling van 14,35% in de raapzaadproductie, met een totale output van 16,9 miljoen ton in 2024/25. Daarentegen zal het gebruik van palmolie naar verwachting afnemen door verminderde concurrentiekracht en milieuoverwegingen, wat de vraag naar raapzaad zal verhogen. Daarom zal de import van raapzaadolie waarschijnlijk weer toenemen, met name uit Oekraïne, Australië en Canada.

Hoewel het gebruik van Canadese olie als veevoer beperkt is vanwege genetisch gemodificeerde (GMO) raapzaadvariëteiten, blijft het een belangrijke bron voor biobrandstof. Hoewel de Canadese raapzaadindustrie optimistisch is over de groeiende vraag, zorgen handelsspanningen met de VS voor onzekerheid in 2025.

Canadese zorgen over handelsmaatregelen VS
Canada is de grootste producent en exporteur van raapzaadolie ter wereld. In 2024/25 zal de productie daar naar verwachting met 8,2% stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 5,1 miljoen ton, volgens het USDA. De export zal naar verwachting met 19,9% stijgen tot 4,1 miljoen ton.

Ook schat Statistics Canada dat er in december 426.519 ton raapzaadolie werd geproduceerd, een stijging van 6,1% ten opzichte van vorig jaar. De jaarlijkse productie in 2024 steeg met 9,4% op jaarbasis tot 4,8 miljoen ton.

Meer dan 95% van de Canadese raapzaadolie wordt geëxporteerd naar de VS. In 2024/25 zal de VS naar verwachting 3,6 miljoen ton importeren, een stijging van 11,3% ten opzichte van vorig jaar. Als gevolg hiervan vormen mogelijke handelsconflicten een aanzienlijk risico voor de raapzaadoliesector.

Begin februari kondigde president Donald Trump een tarief van 25% aan op Mexicaanse en Canadese producten, hoewel deze maatregel later werd opgeschort. Recentelijk heeft de regering-Trump een tarief van 25% aangekondigd op alle staal- en aluminiumproducten, wat mogelijk vergelijkbare tegenmaatregelen van de Canadese regering kan uitlokken.

De Canadese raapzaadindustrie blijft voorzichtig met betrekking tot nieuwe handelsontwikkelingen met de VS, aangezien deze de raapzaadoliemarkt aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden