De cacaoprijzen zijn afgelopen week gestegen als gevolg van zorgen over de aanvoer van cacao vanwege ongunstige weersomstandigheden in West-Afrika. Ondertussen breiden producerende landen zoals Ghana en Ivoorkust hun lokale verwerkingscapaciteit uit om minder afhankelijk te worden van de export van rauwe cacao. Tegelijkertijd zorgen de hogere cacaokosten voor druk op chocoladeproducenten en een afname van de wereldwijde vraag.
De cacao op de Intercontinental Exchange (ICE) zijn afgelopen week gestegen, maar wel binnen dezelfde range als vanaf december. In Londen stegen de cacaoprijzen met 3,36% tot £8.064 per ton op 17 februari. In New York sloten de prijzen op $10.159 per ton, een stijging van 4,58%. Hoewel cacao nog steeds aanzienlijk duurder is dan een jaar geleden - met een stijging van 74,21% in Londen en 90,21% in New York - zijn de prijzen sinds de piek van 18 december gedaald met respectievelijk 18,76% en 19,15%.
Ondertussen blijven de Amerikaanse cacaovoorraden in havens laag. De ICE rapporteerde op 14 februari 1.383.826 gecertificeerde balen, een daling van 0,92% ten opzichte van de voorgaande week en van 66,9% in vergelijking met een jaar eerder.
Marktonzekerheid stuwt cacaoprijzen op en drukt de vraag
De belangrijkste factor achter de stijging van de cacaoprijzen is de verwachte daling van de tussenseizoenoogst als gevolg van ongunstige weersomstandigheden sinds eind vorig jaar. Ivoorkust kent een droog seizoen van half november tot maart. Cacaoboeren in zowel Ivoorkust als Ghana melden dat de regenval onvoldoende is geweest om de bomen te herstellen en tot bloei te komen.
Bovendien waren de seizoensgebonden Harmattan-winden de droogste in de afgelopen zes jaar. Deze droge omstandigheden laten bloesems en cacaovruchten verdorren, wat zowel de productie als de kwaliteit van de cacaobonen voor de oogst van april tot september negatief beïnvloedt.
De cacaoprijzen weerspiegelen de zorgen over een productiedaling in Ivoorkust, de mogelijkheid voor andere producerende landen om dit tekort te compenseren, en de afnemende kwaliteit van de cacaobonen.
Ondanks deze zorgen is de cacao-oogst in het marktjaar 2024/25 tot nu toe robuust geweest. 22 december lag de aanvoer van cacaobonen echter 30% hoger dan een jaar eerder. Tot de eerste week van februari is er 1,32 miljoen ton cacao in de havens aangekomen, een stijging van 24% op jaarbasis. Dit wijst erop dat het het tempo van aanlevering in de Ivoriaanse havens vertraagt, wat de prijsstijgingen ondersteunt.
De hoge cacaoprijzen hebben gevolgen voor chocoladefabrikanten, aangezien de kosten voor de aankoop van en handel in cacao toenemen. Hierdoor wordt de chocolade-industrie gevoeliger voor prijsschommelingen, wat de winstmarges kan verkleinen. Tegelijkertijd is de vraag naar chocolade afgenomen, wat wordt bevestigd door een daling in de verwerkingscijfers van de belangrijkste cacao-organisaties in de VS, Europa en Azië.
Ondanks de ongunstige weersomstandigheden verwacht de Internationale Cacao-organisatie (ICCO) in haar januarirapport een stijging van de wereldwijde cacaoproductie, terwijl de vraag juist afneemt. Opmerkelijk is dat de prijzen van chocolade op Valentijnsdag (14 februari) 10% tot 20% hoger lagen dan dezelfde dag vorig jaar, maar dat de daling in verkoop niet evenredig is aan de prijsstijging.
Producerende landen zetten in op uitbreiding van lokale verwerking
Ondertussen investeren producerende landen in de verbetering van hun lokale verwerkingscapaciteit. De CEO van de Ghana Cocoa Board (Cocobod), Randy Abby, ondersteunt het overheidsplan om de lokale verwerking van cacao te bevorderen en de afhankelijkheid van export van rauwe cacao te verminderen. Door de focus te leggen op cacaoverwerking en een hogere binnenlandse consumptie, wil Cocobod de afhankelijkheid van export van rauwe cacao verminderen, de economie diversifiëren door cacaogerelateerde industrieën te ontwikkelen, werkgelegenheid creëren en de lokale prijzen stabiliseren.
Ivoorkust werkt eveneens aan de uitbreiding van zijn verwerkingscapaciteit. Het land heeft onlangs zijn grootste verwerkings- en opslagfaciliteit in Abidjan in gebruik genomen, een project dat is gefinancierd door de Chinese overheid. Daarnaast is een nieuwe verwerkingsfabriek gebouwd in San Pedro. De investering van $200 miljoen biedt een verwerkingscapaciteit van 50.000 ton en een opslagcapaciteit van 300.000 ton. De investering zal worden terugbetaald met 40% van de productie van de nieuwe fabrieken.