Het twee uur durende telefoongesprek tussen Trump en Poetin houdt de gemoederen op de granenmarkt bezig. De hint dat de VS de relatie met Rusland wil verbeteren is volgens analisten een bearish signaal voor de granenmarkt. Op de tarwemarkt maken analisten zich zorgen over de droogte op de zuidelijke prairies in de VS. Met drie maanden te gaan tot de combines weer naar buiten kunnen, is de tarwe daar hard toe aan regen.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 lager op €222,25 per ton. Op de beurs in Chicago deden de granen eveneens een stapje terug. Tarwe sloot 0,6% lager op $5.65 per bushel. Maïs maakte een vergelijkbare beweging en sloot 0,5% lager op $4.58¾ per bushel. In soja bleef de daling beperkt tot 0,3% en sloot daarmee op $10.12¾ per bushel.
Het komt niet zo vaak voor dat er veel te doen is om een telefoontje als om het gesprek tussen Vladimir Poetin en Donald Trump. Er stond dan ook heel wat op het spel. Het begon overigens al goed met Poetin die zijn Amerikaanse ambtsgenoot een uur liet wachten voor hij de hoorn van de haak nam. Trump had het na afloop van het gesprek over een 'heel goed en productief gesprek' op zijn eigen sociale media platform Truth Social. Dat wordt door lang niet iedereen onderschreven. Trump zette in op een algeheel staakt-het-vuren voor dertig dagen, maar Poetin wilde niet verder gaan dan een stop op het aanvallen van de energievoorzieningen in Oekraïne om maar wat te noemen.
Dat de VS en Rusland weer in gesprek zijn en het zelfs over de normalisering van de relatie tussen beide landen hebben wordt door analisten als bearish signaal voor de granenmarkt gezien. Met een einde van het conflict en een afbouw van de sancties tegen Rusland verbetert de leveringszekerheid van de granen uit het Zwarte Zeegebied op de wereldmarkt.
Ruimen
De prijzen voor tarwe op de Russische markt staan overigens onder druk volgens SovEcon. Dat heeft volgens het bureau overigens niet zo veel te maken met de geopolitieke ontwikkelingen. Russische boeren bieden nu extra tarwe aan voordat de voorjaarswerkzaamheden beginnen. De tarwe-export van de EU blijft overigens wat kwakkelen. Tot en met 16 maart is 14,92 miljoen ton tarwe uitgevoerd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Europese Commissie. Dat is 12 miljoen ton minder dan vorig seizoen over deze periode.
Droogte op de prairies
Het weer in de VS zorgt voor een zekere vaste ondertoon in de tarwemarkt. In de grootste wintertarwe staat Kansas staat volgens het USDA 48% van het areaal er goed of excellent op. Dat was vorige week 52% van het tarweareaal. Door droogte is de tarwe erop achteruitgegaan volgens het ministerie. In Texas en Oklahoma staat respectievelijk 28% en 46% van de wintertarwe er goed of excellent op. Dat is gelijk aan vorige week. De wintertarwe komt onderhand uit de winterrust en gaat weer aan de groei. Voor een goede opbrengst is voldoende vocht nodig. Daar ontbreekt het nu aan en volgens de weerberichten komt daar de komende tien dagen geen verandering in.
In maïs en soja blijft de handelsoorlog als een donkere wolk boven de markt hangen. Het lastige is alleen dat niemand weet waar hij aan toe is. Voor de export van maïs is de VS sterk afhankelijk van Mexico, de EU en China. Voor soja kijken analisten voor naar de relatie met China. De vrees is dat als Trump de voorgestelde importheffingen daadwerkelijk invoert op 2 april maïs en soja slachtoffer worden van tegenmaatregelen.