Shutterstock

Analyse Cacao

Prijzen cacaofutures dalen door stijgend aanbod

19 Maart 2025 - Santiago Morales Hilarión

De cacaoprijzen zijn gedaald tot het laagste niveau sinds november. De voorraden nemen toe en dat zet de prijzen druk. Ondertussen hebben chocoladeproducenten opgeroepen tot meer markttransparantie, nu de volatiliteit de sector opschudt. De cacaofutures...

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaofutures op de Intercontinental Exchange (ICE) volgen een neerwaartse trend en hebben het laagste punt bereikt sinds november. In Londen sloten de termijncontracten op £6.098 ($7.909,78) per ton op 17 maart, een daling van 6,63% over de afgelopen week en 10,4% over het afgelopen jaar. De termijncontracten in New York sloten op $7.827 per ton, een daling van 7,15% over de afgelopen week, maar een stijging van 4,1% op jaarbasis.

Gedurende het afgelopen jaar hebben de cacaoprijzen een hoge volatiliteit vertoond. De variatiecoëfficiënt bedroeg 18,25% in Londen en 15,46% in New York, wat de onzekerheid over de toekomstige cacaovoorraden weerspiegelt.

De belangrijkste drijfveren achter de recente daling van de cacaoprijzen zijn een een groter wereldwijd aanbod en toenemende voorraden. De Internationale Cacao-organisatie (ICCO) heeft haar prognose voor de beschikbaarheid van cacao voor het seizoen 2024/25 verhoogd. Bovendien steeg de export van Nigeriaanse cacao met 27% op jaarbasis tot 46.970 ton. In Ghana kwamen de cacaovooraden eind januari uit op bijna 550.000 ton, een cijfer dat al 3,77% hoger ligt dan de totale productie van het seizoen 2023/24.

Cacaovooraden zijn gestegen sinds een dieptepunt op 17 januari. In door ICE gecertificeerde pakhuizen in de VS werden op 17 maart 1.737.320 zakken gerapporteerd, een stijging van 13,48% ten opzichte van de voorgaande week. Hoewel de voorraden nog steeds 57,15% lager zijn dan het voorgaande jaar, is de kloof in de afgelopen twee maanden kleiner geworden. Daarnaast hebben hoge prijzen de vraag verkleind, wat neerwaartse druk op de prijzen uitoefent.

Ondanks de dalende trend blijven er zorgen over mogelijke schaarste, wat de prijzen ondersteunt. De cacaoaanvoer bij Ivoriaanse havens steeg met 14,8% op jaarbasis tot 1,4 miljoen ton tussen oktober en 9 maart. Echter, de kloof is kleiner geworden vergeleken met 24 november, toen de aanvoer op jaarbasis 34% hoger lag op 643.000 ton.

De vooruitzichten voor de volgende oogst zijn niet gunstig. Droge weersomstandigheden, verergerd door seizoensgebonden Harmattan-winden, zullen naar verwachting de Ivoriaanse cacaoproductie in de tweede oogst (in april) met 9,09% verminderen ten opzichte van het voorgaande jaar, waarmee de productie daalt tot 400.000 ton. Ook blijven zorgen bestaan over de kwaliteit van de cacaobonen door ongunstige weersomstandigheden.

ICCO voorspelt een toename van het aanbod voor 2024/25
Volgens het laatste rapport van de ICCO zal de wereldwijde productie naar verwachting met 7,82% op jaarbasis stijgen tot 4,84 miljoen ton in 2024/25. Productiestijgingen worden verwacht bij alle grote producenten, waaronder Ivoorkust (10,5%), Ghana (13,2%) en Ecuador (11,6%).

Daarentegen zal de wereldwijde vraag naar cacao naar verwachting afnemen met 4,8% tot 4,65 miljoen ton. De VS zal waarschijnlijk de grootste vraagdaling kennen (-17,65%), gevolgd door Europa (-4,63%) en Azië (-4,34%). Als gevolg hiervan voorspelt de ICCO een bescheiden overschot van 142.000 ton voor 2024/25, na de tekorten die in de afgelopen twee seizoenen werden geregistreerd.

Reactie van de industrie op de hoge prijzen
De verhoogde cacaoprijzen hebben geleid tot een dalende vraag. In januari rapporteerden grote cacaoassociaties in Europa, de VS en Azië een afname van de vermaling van cacao in het vierde kwartaal, wat wijst op een zwakkere consumptie.

Chocoladefabrikanten, waaronder Mondelez en Hershey, hebben te maken met financiële problemen als gevolg van stijgende cacaokosten. Tricia Brannigan, inkoopbaas bij Hershey, heeft kritiek geleverd op de ICE in New York vanwege een gebrek aan transparantie op de cacaotermijnmarkten en een gebrek aan samenhang tussen de futuresprijzen en de realiteit van de fysieke markt. Volgens Brannigan zou met oog op de verhouding tussen voorraden en vermaling de cacaoprijzen in New York tussen de $3.000 en $5.000 per ton moeten liggen, terwijl de ICE op 3 maart sloot op $8.212 per ton.

Illegale goudwinning vormt een extra uitdaging voor de cacaoproductie
Illegale goudwinning, lokaal bekend als galamsey, vormt een groeiende uitdaging voor de cacaoproductie. Veel cacaoboeren, die weinig terug zien van de stijgende cacaoprijzen, zijn goud gaan winnen nabij hun plantages. Het gebruik van schadelijke chemicaliën zoals kwik en cyanide beschadigt niet alleen de cacaobomen, maar leidt ook tot ontbossing, bodem- en waterverontreiniging en gezondheidsrisico's voor arbeiders.

Volgens de Cocoa Board van Ghana (Cocobod) is 19.000 hectare grond waar cacao werd verbouwd verloren gegaan door illegale mijnbouw. Hierdoor wordt verwacht dat de Ghanese cacaoproductie voor 2024/25 met 5% zal afnemen ten opzichte van de vorige prognose van Cocobod in augustus, waardoor de productie daalt tot 617.500 ton. Naast illegale mijnbouw kampt de Ghanese cacaoproductie met onvoorspelbaar weer en smokkel. Cocobod heeft benadrukt dat verbeterde irrigatiesystemen nodig zijn om risico's door droogte te beperken. CEO Randy Anertey is optimistisch over de oogst van 2025/26 en raadt cacaoboeren af om cacao op te potten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden