De Amerikaanse zuivelsector beleidt keurig steun aan president Donald Trump, maar kan zijn tarievenoorlog missen als kiespijn. Met grote zorg wordt dan ook uitgekeken naar 2 april, door Trump aangeduid als 'bevrijdingsdag'.
Probleem voor de Amerikaanse zuivelindustrie is dat de sector de laatste jaren steeds afhankelijker is geworden van de export en dat door Trumps acties alleen meer sterker wordt. Door het schrappen van de gesubsidieerde schoollunch moet bijvoorbeeld een nog groter deel van de Amerikaanse melkproductie een andere bestemming vinden. Op zich zou dat prima kunnen via de kaasexport. Die zit de laatste jaren sterk in de lift. Vorig jaar ging meer dan 508.000 ton de grens over. Maar dan moet Trump met zijn extra invoertarieven geen tegenreactie oproepen. Dat risico bestaat wel.
Trouwens, twee deelstaten van de VS - Tennessee en Noord-Dakota - proberen het aanbod van schoolmelk toch overeind te houden en het verbod op subsidiëring daarvan te omzeilen, maar dat is lastig.
Op het eerste gezicht lijkt het een geluk bij een ongeluk dat de Amerikaanse melkproductie de laatste twee jaren niet meer is gestegen, door wat voor oorzaak dan ook. Het aantal kilo's melk is zelfs teruggelopen, vooral in 2024. Dat is echter slechts een deel van het verhaal. De gehaltes vet en eiwit zijn ondertussen wel sterk opgelopen. Het gemiddelde vetgehalte is opgelopen van 4% in 2021 naar 4,23% in 2024, terwijl het eiwitgehalte ook oploopt, naar 3,29% vorig jaar.
Bij een min of meer stabiele melkaanvoer komt er dus wel flink meer product. Dat moet ergens heen. Canada lijkt in de huidige omstandigheden geen grote groeimarkt. Mexico is nu al de grootste exportmarkt voor Amerikaanse zuivel, maar als Trump de Mexicaanse export naar de VS belast met hoge tarieven, dan kan de Mexicaanse markt ook wel eens lastiger worden voor de VS.
Afgelopen week sloot de Amerikaanse zuivelindustrie wel een nieuwe overeenkomst met Guatemala, maar dit is geen markt die echt grote volumes zuivel aan kan. China is nu de derde afzetmarkt voor Amerikaanse zuivel, maar de tarievenoorlog van Trump lijkt voor een groot deel gericht op China. Dat land zal dit ook niet stilletjes aan zich voorbij laten gaan.
Een gelukje is wel dat de Amerikaanse dollar vrij zwak is geworden door Trumps acties. Misschien dat zoiets helpt om toch ergens nieuwe exportmarkten aan te boren. Het blijft dan wel afwachten of de Amerikaanse president zo'n meevaller niet alsnog ongedaan maakt met een ongemakkelijke uitspraak of een politiek onafgestemde actie op een ander gebied.