Shutterstock

Nieuws Financieel

Prijs plantaardige olie op hoogste niveau 20 maanden

6 September 2024 - Linda van Eekeres

De voedselprijzenindex van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) komt over augustus iets lager uit dan een maand eerder. Dit is vooral te danken aan lagere tarweprijzen. Doordat palmolie in prijs steeg, staan plantaardige oliën op het hoogste prijsniveau in twintig maanden. Suiker werd juist een stuk goedkoper.

Zowel ten opzichte van juli als tegenover augustus 2023 zijn de prijzen van het mandje voedingsmiddelen gedaald, respectievelijk met 0,5% en 1,1%. De lagere exportprijzen voor tarwe speelden hierbij een grote rol, met concurrerende prijzen voor Zwarte Zee-tarwe en een productie in Argentinië en de VS die hoger is dan verwacht, aldus de FAO. Maïs en rijst stegen licht in prijs. Bij maïs was dat het gevolg van lagere opbrengsten door hittegolven in Europa en Noord-Amerika.

Plantaardige oliën werden 0,8% duurder en bereikten zo de hoogste prijs in twintig maanden tijd. De boosdoener is palmolie. De andere oliesoorten, soja-, zonnebloem- en koolzaadolie, daalden allemaal in prijs.

Suiker goedkoper ondanks branden
Suiker daalde in augustus 4,7% in prijs en staat daarmee op het laagste niveau sinds oktober 2022. Dit ondanks de branden op suikerrietplantages in Brazilië die eind van de maand de prijzen een zet gaven. In India en Thailand zijn de productievooruitzichten verbeterd en de ruwe olieprijzen staan op een laag niveau waardoor het minder aantrekkelijk is om ethanol te maken uit suikerriet.

Recordprijzen voor boter
De zuivelindex steeg ook in augustus, met 2,2%. Volle melkpoeder steeg in prijs, net als kaas. Maar de grote drijvende kracht achter de hogere prijzen is boter, waarvan de noteringen recordhoogtes bereikten. Volgens de Wereldvoedselorganisatie wordt dat aangewakkerd door toegenomen onzekerheid over de toereikendheid van de melkvoorraden in West-Europa.

Vlees werd 0,7% goedkoper ten opzichte van juli. Rundvlees steeg wel licht in prijs, maar voor pluimvee-, varkens- en schapenvlees hoefde minder afgetikt te worden.

Prognose graanproductie bijgesteld: meer tarwe
Behalve de voedselindex publiceerde de FAO vandaag (6 september) ook haar prognose voor de wereldwijde graanproductie in 2024. Die is naar beneden bijgesteld naar 2,851 miljard ton, bijna gelijk aan de opbrengst van 2023. De prognose voor de tarweproductie is juist naar boven bijgesteld naar ​​791,4 miljoen ton. Dat is bijna 3 miljoen ton meer dan vorig jaar.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden