Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaonotering blijft in onrustig vaarwater

22 Mei 2024 - Alex Jurvillier

De achtbaan waar de cacaonoteringen zich in bevinden lijkt zich voort te zetten. Het hoogste punt van de Amerikaanse notering stond vorige week op $8.751 per ton. Deze gleed onderuit en kwam daarmee op $7.216 per ton afgelopen maandag. Ook de notering in Londen daalde begin deze week verder naar £5.988 per ton.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analisten schrijven dat er minder cacaobonen richting de havens van Ivoorkust zijn vervoerd in vergelijking met vorig jaar. Onder meer dat nieuws zou de prijs hebben gestuwd.

De cacaonoteringen zijn in vergelijking met de ongekend hoge prijzen van april een stuk lager. De vraag is of de noteringen dan nu in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen. Er zijn geluiden dat dit zo ongeveer het 'normale' niveau zou kunnen zijn. Dat zou overeenkomen met de verwachting van Rabobank, die eerder aangaf dat de prijzen in het laatste kwartaal van dit jaar in Londen gemiddeld £5.800 per ton zouden kunnen bedragen en bij de Amerikaanse notering $7.000 per ton.

In de tussentijd houdt Ivoorkust scherp oog op illegale verdiensten, waarbij verschillende coöperaties illegaal bonen verzamelen om deze vervolgens tegen een hogere prijs door te verkopen, schrijft persbureau Reuters. Het Ivoriaanse Conceil du Cafe Cacao (CCC) zou veertig coöperaties die cacaobonen duurder aan exporteurs probeerden te verkopen, buiten spel gezet, aldus twee bronnen van het CCC. Exporteurs zitten door het aanbodtekort in West-Afrika in een lastige positie, wat aan bonen komen soms een hele opgave maakt. De betreffende coöperaties zouden 60.000 ton cacaobonen hebben vastgehouden sinds het begin van de middenoogst van Ivoorkust in april.

Volgens exporteurs zou de hoeveelheid bonen die richting de havens van Ivoorkust gaan vele malen hoger zijn, als er niet zo'n hoeveelheid cacaobonen zou worden achtergehouden, schrijft Reuters. Nieuwsmedium Barchart meldt dat overheidsgegevens aantonen dat er 30% minder cacaobonen zijn aangevoerd van 1 oktober 2023 tot 19 mei 2024 dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden