Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koers suiker onder druk door zwakke munt Brazilie

11 Juni 2024 - Alex Jurvillier

Suikernoteringen blijven onder druk staan, onder andere als gevolg van een zwakkere Braziliaanse real. De internationale suikerorganisatie ISO verhoogt de verwachting over een wereldsuikertekort voor 2023/24 en India verlengt mogelijk zijn exportrestricties.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen maanden is de real steeds verder in waarde gezakt. Vandaag de dag is 1 Braziliaanse real gelijk aan $0,19, in januari was dit nog $0,21. De relatief zwakke Braziliaanse real is niet bepaald een goede ontwikkeling voor de algehele economie van het land en heeft invloed op de Braziliaanse suikerhandel. Het zou ervoor kunnen zorgen dat Braziliaanse producenten hun suiker in het buitenland in bulk proberen te verkopen, schrijven analisten. De Braziliaanse suikerproductie maakt ondertussen dit seizoen een vliegende start, met dalende suikerprijzen tot gevolg.

Afgelopen maandag stond de Amerikaanse suikernotering op $410,72 per ton, het laagste punt sinds een week. Dat geldt ook voor de witte suikernotering van Londen, die deze week startte op een waarde van $544,20 per ton. Het sentiment in de markt van de afgelopen dagen weerspiegelt de verwachting over een dalende suikerprijs.

Maar niet alle geluiden in de markt drukken op de prijzen. Het exportverbod van India wordt mogelijk verlengd tot nader order. Een bericht van de internationale suikerorganisatie ISO van begin deze week voert mogelijk de prijs wat op. Afgelopen februari schatte de ISO het wereldsuikertekort voor 2023/24 op 0,69 miljoen ton, gelet op de balans tussen vraag en aanbod. Gisteren is dit flink omhoog bijgesteld naar 2,95 miljoen ton. De productievoorspelling werd 0,48 miljoen ton omlaag bijgesteld naar 179,27 miljoen ton. Aan de andere kant wordt de consumptievoorspelling 1,79 miljoen ton hoger ingeschat op 182,22 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden