Radu Bercan / Shutterstock.com

Business Koersen

Aandeel McDonald's blijft groeien

1 Juni 2021 - Niels van der Boom

Coronapandemie of niet, fastfoodgigant McDonald's blijft groeien op de New York Stock Exchange. De omzet stijgt en dat is ook terug te merken in het aandeel van de grote gele M. Wereldwijd is groei merkbaar, ondanks dat de horeca nog lang niet overal is opgestart. Hoe is dit mogelijk?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat McDonald's het goed doet is niets nieuws. Het is een laagrisico-aandeel en investeren in McDonald's is conservatief handelen. Zelfs de inmiddels twee jaar durende wereldwijde coronapandemie heeft daar geen verandering in gebracht. Al 44 keer na elkaar is het dividend van 's werelds bekendste fastfoodketen toegenomen. Ook dit jaar wordt gerekend op positieve cijfers.

Meer thuisbezorgd
Vooral in de Verenigde Staten heeft het bedrijf goed gepresteerd. Daar is het al normaal om fastfood thuis te laten bezorgen en de Amerikanen hebben daar flink van gebruik gemaakt. In onder andere Europa bleven de deuren van veel restaurants lang gesloten. Maar, dankzij de fameuze McDrive wist het bedrijf toch heel wat hamburgers en porties frites te slijten. Geheel tegendraads want tijdens de coronapandemie stond juist gezond eten in de belangstelling. Zondigen doet menigeen maar wat graag bij 'de mac'.

Beursanalisten denken dat tot en met 2022 de groei van het aandeel toe blijft nemen. De keten heeft wereldwijd meer dan 40.000 restaurants in bijna 120 landen. In veel van deze landen is maar nauwelijks gevaccineerd, ten opzichte van de Verenigde Staten, met zo'n 10% eind mei. Groeit dit percentage naar 50% of meer, dan kan zo de omzet van McDonald's ook stijgen denken de analisten.

Toename restaurants
Ook met de cashflow zit het goed bij de onderneming. Met de $6,6 miljard die het jaarlijks maakt worden veel nieuwe restaurants in landen als China en Rusland opgezet waar nog meer te pionieren valt op het gebied van fastfood. Dit ondanks moordende concurrentie van andere ketens. Ondanks de positieve outlook blijft er het gevaar van corona bestaan. Nieuwe mutaties kunnen opnieuw economieën lamleggen en dus ook de horeca. Ook groeit het bedrijf niet zo hard in Azië als eerder gedacht.

Bekijk de koersen hier.

De fritessector heeft wereldwijd een zeer moeizaam seizoen achter de rug. Verkoopprijzen staan onder druk en de export was naar zwaar geraakte landen erg moeizaam. Tegelijkertijd hebben Europese fritesproducenten kunnen profiteren van schaarste in de Verenigde Staten, waardoor veel meer is geëxporteerd naar dit land. De aardappelsnackconsumptie in dat land is namelijk gigantisch. Dat is ook zichtbaar in de beurskoers van Lamb Weston. Die spiegelt – of liever gezegd schaduwt – de koers van McDonalds. Aan de start van de pandemie is een duidelijke teruggang merkbaar, maar inmiddels presteren beide ketens als vanouds.

Verbetering
2020 was een jaar van pijn lijden voor fritesbakkers, maar 2021 tapt uit een ander vaatje. De export is fors verbeterd en deze kan in Q1 zelfs een record bereiken, zo wijzen voorlopige cijfers uit. Daarbij ontstaat het gevaar dat te weinig product in voorraad is om alle klanten te bedienen. Dit is in de Verenigde Staten een probleem. Wanneer fabrieken moeten overschakelen van de oude aardappeloogst naar de nieuwe, deze zomer, wordt het spannend of iedereen van een frietje kan worden voorzien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden