De prijzen van grondstoffen zoals tarwe en soja klotsen tegen de plinten, maar dat geldt niet voor cacao. Dat is een van de slechts presterende grondstoffen van het moment. Hoe komt het dat de grondstoffenhausse voorbij gaat aan het belangrijkste ingrediënt van lekkernijen als chocolade, ijs en koekjes?
De prijs van cacao is sinds begin dit jaar 8% gezakt. Overproductie is de boosdoener, zo zeggen de kenners. De International Cocoa Organization (ICCO) heeft het in zijn kwartaalrapportage van maandag 31 mei over een verwachte wereldwijde recordproductie van 5,024 miljoen ton in seizoen 2020/2021. Het is de eerste keer dat de grens van 5 miljoen ton wordt doorbroken.
Vooral in het grootste cacaoland, Ivoorkust, en het derde grootste Ecuador is vanwege gunstige weersomstandigheden sprake van een recordoogst. "Ondanks een verwachte toename van de wereldwijde vermaling, wordt momenteel een productieoverschot van 165.000 ton verwacht voor het oogstjaar."
Na Covid weer veel snoepen
De problemen met de cacaoprijs begonnen met de coronapandemie. Die heeft de vraag naar chocolade en andere zoetigheden met cacao doen slinken. Volgens analisten is wel een bemoedigende opleving te zien van het verwerken van cacao, het malen van de cacaobonen om cacaoboter en cacaopoeder te maken, in Azië en Noord-Amerika en ook Europa. Toch is er nog steeds een grote overvloed aan onbewerkte bonen.
Analisten verwachten dat wanneer New York en andere metropolen weer volledig opengaan en het toerisme wereldwijd weer op gang komt, we ook weer aan het snoepen slaan. Het is echter moeilijk te voorspelen wanneer de vraag terug is op het oude niveau en hoe de cacaoprijs zich gaat ontwikkelen.
Stijging cacaoverwerking verwacht
Rabobank verwacht in zijn cacao outlook voor het tweede kwartaal een aanhoudende goede vraag uit Azië en schat de cijfers van het malen van cacaobonen 'conservatief' op zijn minst op die van het niveau van 2019. Ook in Noord-Amerika en Europa wordt herstel verwacht op jaarbasis, maar daar wordt het niveau van 2019 naar alle waarschijnlijkheid niet gehaald. De verwachting is dat de totale cacaoverwerking op jaarbasis 8,5% toeneemt, wat betekent dat dit kwartaal de grootste kwartaalstijging sinds 2010 te zien zal zijn.
Voor het seizoen 2020/2021 verhoogt Rabobank de schatting van de wereldwijde groei van de vraag naar cacao van 1,6% naar 2,2% op jaarbasis. "Wij zijn van mening dat een groot deel van de groei in de detailhandel sterk zal blijven in 2022 en dat - in combinatie met het voortdurende verbetering van het consumentenvertrouwen en de verbetering van de consumptie buitenshuis - moet leiden tot een solide groei van de vraag naar cacao. In seizoen 2021/2022 verwachten we dat de vraag naar cacao met 3% zal groeien, vergeleken met onze eerdere schatting van 2,2%."
De huidige aanbodsituatie is 'bearish' en gaat gepaard met onzekerheid als gevolg van de coronacrisis, stelt de bank. Dat heeft gezorgd voor een verminderde deelname op de termijnmarkt en een verminderde dekking. De belangstelling voor cacao-futures en -opties op de ICE NY is op het laagste niveau in zes jaar en de contractverkopen voor de oogst 2021/2022 in Ivoorkust en Ghana blijven aanzienlijk achter, aldus Rabobank.
Overschot slaat wellicht om in tekort
Rabobank verwachtte eerst een overschot voor 2021/2022 van ongeveer 60 miljoen ton, maar rekent nu op een tekort van 8 miljoen ton door een veel krappere markt dan eerder werd gedacht, een hogere vraag de komende zes tot twaalf maanden en lagere productie.