Shutterstock

Nieuws Veredeling

Brouwers onder vuur wegens octrooi op gerst

8 Juni 2021 - Redactie Foodbusiness

Een groep activisten verenigd in No patents on seeds doet vandaag (dinsdag 8 juni) een nieuwe poging om octrooien op conventioneel veredelde planten in de EU te verbieden. Wat kan dit voor effect hebben voor de ontwikkeling van nieuwe rassen en de prijs van zaden?

De Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau (EPA) buigt zich over de zaak die is aangespannen tegen het octrooi EP2373154 op gerst van bierbrouwers Carlsberg en Heineken. De onderliggende vraag in deze zaak is of dat natuurlijke planteigenschappen geclaimd mogen worden als privaat eigendom. Als de EPA meegaat in het octrooi van de brouwers, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de veredeling.

Dan kan niet langer zomaar gebruik worden gemaakt van alle beschikbare planteigenschappen. Daarbij komt dat een octrooihouder een exclusiviteitsrecht heeft op een planteigenschap, wat uitgangsmateriaal van gewassen met die eigenschap waarschijnlijk duurder maakt. 

In het octrooi EP2373154 worden (ras)eigenschappen van gerst beschreven die het brouwproces versnellen en de houdbaarheid en smaak van bier beïnvloeden. Volgens de alliantie No patents on seeds berusten de veranderingen in gerst op willekeurige mutaties en is daar dus geen octrooi op aan te vragen. Daarbij wordt verwezen naar besluiten van de Europese Commissie en de EPA uit 2016 en 2017 waarin is afgesproken geen octrooien af te geven op traditionele veredelingsprocessen. Dit geldt echter niet met terugwerkende kracht voor octrooien die voor 2017 zijn aangevraagd. EP2373154 is in 2009 aangevraagd.

Hindert veredeling
Sommige veredelaars vrezen dat deze (oudere) octrooien een belemmering vormen bij het ontwikkelen van nieuwe rassen. Wanneer onder andere omstandigheden een soortgelijke mutaties optreedt, betekent dat namelijk dat er sprake is van inbreuk op een bestaand octrooi. "Alleen het octrooieren van genetisch gemodificeerde planten is uitdrukkelijk toegestaan ​​in Europa", zegt Christoph Then van No patents on seeds tijdens een online persconferentie. "Tegen deze achtergrond willen we een fundamenteel besluit hebben dat deze octrooien niet kunnen worden nageleefd".

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Grondstoffen

Australische gerstexport naar China groeit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden