Shutterstock

Achtergrond Kweekvlees

Brengt Nestlé kweekvlees in een stroomversnelling?

29 Juli 2021 - Jeannet Pennings

Onlangs zagen we voor het eerst een grote voedingsfabrikant op de markt voor kweekvlees verschijnen. Nestlé maakte bekend samen te gaan werken met Future Meat Technologies. Dat kan de ontwikkeling van kweekvlees aanzienlijk versnellen. Tegelijkertijd blijft wetgeving een snelle introductie in de weg staan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

'Mosa Meat schroeft productie kweekvlees verder op', 'Bene Meat Technologies wil Oost-Europa van kweekvlees voorzien', 'Ivy Farm Technologies wil gekweekte worst in 2023 op de markt brengen'. De berichten rondom de productie van kweekvlees vliegen ons om de oren. Niet vreemd; cijfers bevestigen de dynamiek in deze markt. Volgens The Good Food Institute ontvingen bedrijven in kweekvlees in 2020 meer dan $360 miljoen aan investeringen. Zes keer zoveel als het jaar ervoor.

In 2021 zullen die cijfers wederom ruimschoots overtroffen worden. Alleen al het Amerikaanse Eat Just haalde dit jaar tot nu toe al zeker $370 miljoen aan investeringen op. Eat Just is vooralsnog het enige bedrijf dat kweekvlees op de markt brengt. Dat gebeurt in Singapore in de vorm van kipnuggets. Singapore is tot nu toe de enige plek ter wereld waar de verkoop van gekweekt vlees wettelijk is toegestaan.

500 kilo kweekvlees per dag
Maar Eat Just is zeker niet de enige partij die zich met kweekvlees bezig houdt. Wereldwijd zijn al tientallen bedrijven bezig om in laboratoria met dierlijke stamcellen, kunstmatig vlees te produceren. Vaak gaat het om start-ups, waar Future Meat Technologies er één van is. Het gaat hier om een toonaangevende speler in de markt. Het bedrijf is gevestigd in Israël en opende ruim een maand geleden een eerste testfabriek, waar dagelijks 500 kilo kweekvlees per dag geproduceerd kan worden.

En daar ziet Nestlé kennelijk wel brood in. De voedingsgigant kondigde half juli aan samen met Future Meat onderzoek te doen naar technologieën om kweekvlees te produceren. Kweekvlees kan een mogelijke aanvulling zijn op het brede assortiment plantaardige vleesvervangers dat Nestlé al voert, onder andere met het merk Garden Gourmet. Het bedrijf zoekt naar diervriendelijke alternatieven die voedzaam en duurzaam zijn en qua smaak en textuur dicht bij vlees zitten.

Combinatie plantaardig en kweekvlees
Volgens ingewijden werkt Nestlé samen met Future Meat om alternatieve vleesproducten te ontwikkelen die een combinatie zijn van plantaardige ingrediënten en kweekvlees. Future Meat is voor Nestlé niet alleen interessant vanwege de nieuwe productiefaciliteit. Het jonge bedrijf zou afgelopen periode flinke vooruitgang hebben geboekt met het productieproces en de betaalbaarheid van kweekvlees.

Een vooraanstaand bedrijf als Nestlé kan Future Meat helpen met het op de markt brengen van kweekvlees en verder opschalen van de productie. Zo ver reikt de samenwerking – volgens de aankondiging – overigens nog niet. Er zou nu alleen nog maar samen onderzoek worden gedaan naar de technologieën achter kweekvlees. Maar als de bedrijven er in slagen een verkoopbaar product te maken, dan lijkt het voor de hand te liggen dat Nestlé dit gaat vermarkten.

Regelgeving bepaalt wanneer
Gezien alle ontwikkelingen in de productie van kweekvlees – en de potentie die een vooraanstaand bedrijf als Nestlé erin ziet – lijkt de vraag niet óf kweekvlees op de markt komt, maar wanneer. Regelgeving zal bepalend zijn. Singapore is de rest van de wereld hierin een stap voor. In andere landen zullen voedselautoriteiten zich eerst nog over de producten moeten buigen, alvorens de consument het voorgeschoteld kan krijgen.

Het regelgevingslandschap voor gekweekt vlees varieert wereldwijd. Veel landen zijn wel actief bezig met het opzetten van regelgevingstrajecten om kweekvlees op de markt te brengen. Onder andere in de Verenigde Staten zijn afgelopen drie jaar flinke stappen gezet. In Australië en Nieuw-Zeeland moeten producenten een aanvraag indienen om hun product goedgekeurd te krijgen. Een veiligheidsbeoordeling zal daar minimaal veertien maanden duren. In de Europese Unie geldt de Novel Foods-verordening. Hier wordt de duur van het gehele goedkeuringsproces geschat op anderhalf tot drie jaar. Voor zover bekend zijn er formeel nog geen vergunningen aangevraagd in de Europese Unie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden