HAK

Nieuws HAK

Groenten van HAK zijn 'On the way the to PlanetProof'

7 September 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK heeft inmiddels bijna alle groenten gecertificeerd met het keurmerk 'On the way to Planetproof'. Voor tuinbonen, wortelen, sperziebonen en veld- en doperwten is het teeltschema gehaald in twee jaar tijd. De komende weken volgen bruine bonen en kapucijners. HAK ziet het behalen van de certificering als dé manier om grootschalig de teelt te verduurzamen.

Joachim Nieuwhoff, HAK-directeur Inkoop en Landbouw, verduidelijkt de groene ambities in een persbericht: "On the way to PlanetProof is op dit moment dé manier om grootschalige teelt te verduurzamen. Dat kan nog niet met biologische landbouw. We zijn onze telers veel dank verschuldigd dat zij wilden meegaan in de duurzaamheidsambities. Ook heeft het ons een duurzaamheidsdiscipline opgelegd, de relatie met de telers versterkt, het assortiment verduurzaamd en de gesprekken met retailers hierover meer inhoud gegeven."

HAK noemt het een serieuze inspanning van de keten om consumenten ervan te overtuigen dat zij een duurzame keuze kunnen maken voor een wat hogere prijs. "Dat verschil is niet aan de buitenkant af te lezen. Hier zullen wij de komende periode aandacht aan besteden door middel van consumentencommunicatie en -campagnes."

Bewustwording bij de teler
Ongeveer 150 HAK-telers binnen een straal van 125 kilometer van de HAK-fabriek in Giessen, werkten mee aan de implementatie. Maurijn Lodders, akkerbouwer uit Dronten is daar één van. "Door deze certificering ben je extra bewust welke middelen je gebruikt. Je zoekt middelen met zo min mogelijk werkzame stoffen. Je verzamelt als het ware 'bonuspunten' met 'goede' dingen, zoals het gebruiken van een bepaald middel, of het aanleggen van zonnepanelen. Als je alle bonuspunten hebt, ben je 'On the way to Planetproof' gecertificeerd."

Lodders is ervan overtuigd dat wanneer je goed voor de aarde zorgt, het ook goed voor jou zorgt. "Dat zit in ons DNA. Wij persen hier bijvoorbeeld stro. Dat gaat naar de buurman die eenden houdt. Zo krijg ik bemeste stro terug. Wij werken hier graag aan de kringloop."

Onderscheidend vermogen creëren
Lodders vindt dat 'On the way to Planetproof' onderscheidend vermogen in de markt geeft. "Hoe langer je ermee bezig bent, hoe makkelijker de extra administratie is. Ik zou elke teler adviseren: begin er zo snel mogelijk mee, want het onderscheid je ook ten opzichte van de telers die conventioneel telen. Voorwaarde is wel dat de compensatie voor de inspanningen op de lange termijn ook gecompenseerd blijven, door HAK, door de retailers, door consumenten en door de overheid. Feitelijk dus door de hele keten."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden