Fruittech Campus

Interview Fruit Tech Campus

Fruit Tech Campus focust op nieuwe technologie

6 Oktober 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Zaterdag 16 oktober, tijdens Dutch Food Week, wordt de eerste paal van de Fruit Tech Campus in Geldermalsen geslagen. Dit is een triple helix, waar onderwijs, bedrijfsleven en overheden samenkomen. Het doel? Interesse wekken van de nieuwe generatie fruittelers en zorgen dat zij (en de huidige generatie) klaar zijn voor veranderingen die plaatsvinden rond technologie en digitalisering. Directeur Harrij Schmeitz wordt enthousiast van de next generation. "Zij denken zó anders, en staan echt open voor alle nieuwe technologie die nodig is."

Klopt het dat de Fruit Tech Campus in ruim 2,5 jaar opgezet is?
"Ja, dat klopt. We zijn in januari 2019 begonnen met een onderzoek naar het fruitonderwijs. Op 16 oktober van dit jaar wordt de eerste paal geslagen. De coronacrisis heeft hier tussen gezeten, maar er is geen vertraging geweest. Royal FruitMasters staat samen met andere stakeholders uit de regio aan de basis. Vooral het feit dat FruitMasters vier hectare van hun Proeftuin beschikbaar stelt, is geweldig. Deze partij ziet ook de uitdaging van de 450 leden om voldoende personeel te vinden. De Fruit Tech Campus sluit aan op 'Het Porter'-model. Dat betekent dat wij hier een gezamenlijk regionaal-economisch cluster hebben gevormd. Net als de Greenports in Nederland de glastuinbouw versterken, zo werken wij hier in de Betuwe ook aan een gezamenlijk cluster."

Wat is het doel van de Fruit Tech Campus?
"In dit samenwerkingsverband komt de 'triple helix' samen om de nieuwe generatie fruittelers toe te rusten op de toekomst. Dit doen wij samen met bestaande mbo- en hbo-opleidingen. Het is belangrijk dat het bedrijfsleven aan de slag gaat met de juiste mensen. Wij zitten bewust in Geldermalsen, omdat dit het hart van de fruitteelt is. Er zijn diverse praktijklocaties, waar studenten kennis kunnen maken met de high tech industrie. De fruitteelt, dat is een heel professionele sector geworden. Veel mensen hebben nog het beeld van mannen die de ladder klimmen. Wij wekken interesse bij de nieuwe generatie. De vraag is: hoe tillen wij deze werknemers naar een hoger level qua kennis?"

"De robot doet veel tegenwoordig. Drones worden ook al de praktijk in de boomgaard. Dat betekent dat wij ander personeel nodig hebben. Daarnaast wordt precisie belangrijker. Bomen worden tegenwoordig niet meer per perceel bespoten, maar boom voor boom. Dat vergt andere vaardigheden. Ook zijn er al robots die appels plukken. Maar niet bij alle bomen werkt dit, dus moet er gekeken worden naar nieuwe boomvormen. En zo zijn er nog veel technologische vraagstukken die opgelost kunnen worden. Allemaal elementen die impact hebben op het onderwijs. Dat is precies waarom de campus opgericht is. Wij maken verbinding tussen de nieuwe generatie en al deze ontwikkelingen."

Waarom ben jij trots op de next generation fruittelers?
"Jongeren kijken zo anders naar de toekomst. De oudere generatie ziet sommige zaken als bedreiging, terwijl jongeren het als een kans zien. Dat is precies wat mij zo aanspreekt. Ik ben afgestudeerd in een tijd (1985) waarin we lessen draaiden op de computer VAX PDP 11. Deze generatie geeft nu leiding aan fruitbedrijven. Zij moeten meegaan in alle veranderingen. Of het overdragen aan de jongeren, die vaak al meer gewend zijn om de transitie naar digitaal te maken."

Wat zijn de belangrijkste innovaties in de fruitsector anno 2021?
"De noodzaak die we hebben om arbeid om te zetten in robots; met als gevolg minder handjes op alle niveaus. We hebben een andere vorm van personeel nodig. Kennis van technologie is daarin onontbeerlijk. We gaan naar precision farming, want er is een enorme duurzaamheidseis. We zitten hier in een rivierengebied waar veel smeltwater voorbijkomt. Dat verdwijnt over een aantal jaar, waardoor we waterissues krijgen. Dat is in Gelderland nooit een issue geweest, nu dus wel. Hoe houden we in de toekomst toch voldoende water, en hoe geef je de boom efficiënt water? Het zijn actuele vraagstukken. Qua innovatie zijn al een aantal proeven met zonnepanelen gedaan in Zuid-Duitsland. Hier wordt hardfruit onder geteeld, en dat schijnt een kans te zijn. Dit is een trend die ook naar ons land komt."

Hoe kijk je naar de personeelsproblemen in de sector?
"Dat is een nijpend probleem, zeker als het gaat om handwerk in het sorteren of bij de oogst. Er komen tegenwoordig geen Polen meer, maar de migranten komen uit Moldavië of Bosnië. Polen biedt inmiddels ook hogere lonen, waardoor het lastig concurreren is. Arbeid is een dure factor, meer dan de oplopende grondstofprijzen die je elders in de sector ziet."

Tenslotte, wat is jullie relatie tot de Dutch Food Week als partner?
"Op donderdag 14 oktober hebben wij een Business Inspiration Network. Zeventien bedrijven hebben zich gemeld voor de Technovation Award. De jury bestaat uit de next generation, want de gemiddelde leeftijd is 23 jaar. Tijdens Business Inspiration Network komt Doekele Terpstra een lezing geven. Ook spreken onze ministers van innovatie en landbouw uit het 'studentenkabinet'. Daarnaast gaan wij fruitpakketten bezorgen bij groepen acht uit de regio. Dat wordt ondersteund door de campagne 'Geef kleur aan je toekomst.' Ook slaan we op 16 oktober de eerste paal van de Fruit Tech Campus, een feestelijke dag. Daarnaast wordt er een 24 vierkante meter mozaïek van fruit gepresenteerd door Stichting Fruit Corso Geldermalsen."

Foodbusiness is mediapartner van de Dutch Food Week. Meer weten over het programma en de overige partners? Kijk op www.dutchfoodweek.nl.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden