Shutterstock

Nieuws Inflatie

Inflatie op hoogste punt, voeding weer duurder

10 Februari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Consumentengoederen en -diensten waren in januari 6,4 % duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In december was de inflatie nog 5,7%. De stijging van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van energie en voeding. In januari was energie bijna 90% duurder dan begin 2021. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de landen in de eurozone is al twintig jaar niet zo hoog geweest. 

In december was de prijsstijging van energie op jaarbasis 75%. De bijdrage van energie aan de totale inflatie van 6,4% in januari was ruim 3 procentpunt. Het kabinet heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekening te verminderen. Het betreft tijdelijke maatregelen voor 2022. De heffingskorting op de energierekening is verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit is wat verlaagd.

Ondanks de verlaging van de energiebelasting nam de prijsstijging op jaarbasis van energie toe. Dit komt doordat de variabele leveringstarieven van energie in januari verder stegen. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had ook een opwaarts effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in januari 4,3 % duurder dan een jaar eerder, in december was dit 2,6 %. Bij vrijwel alle soorten voedingsmiddelen was de prijsstijging op jaarbasis in januari hoger dan in december. Brood, kaas en kwark stegen het snelst in prijs. 

Verschil tussen Nederland en Europese inflatie
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in januari 7,6 % duurder dan een jaar eerder, in december was dat 6,4 %. De inflatie in de eurozone nam volgens voorlopige cijfers toe van 5% in december naar 5,1 % in januari. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is na december 2001 niet zo groot geweest.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Opinie Han de Jong

Inflatie eurozone voor het eerst in drie jaar onder doel

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden