Het Braziliaanse voedingsmiddelenconcern JBS ziet af van volledige overname van de Amerikaanse kipverwerker Pilgrim’s Pride Corporation. Dat meldde de vleesgigant op vrijdag 18 februari. De twee foodconcerns zijn het niet eens geworden over de voorwaarden van de overname. Het afblazen van de deal stuit op weerstand bij beleggers, zo blijkt uit de dalende beurskoers van zowel JBS als Pilgrim’s Pride Corporation.
De Braziliaanse multinational bezit al zo'n 80% van de aandelen van Pilgrim's. Die aandelen verwierf het dertien jaar geleden; enkele maanden nadat de Amerikaanse kipverwerker faillissement had aangevraagd als gevolg van volatiele granenmarkten en een hoge schuldenlast. JBS pompte miljoenen in modernisering én internationalisering. Dat had succes, want inmiddels wordt winst geboekt bij Pilgrim's en is het bedrijf (qua volume) de op één na grootste kipverwerker in de Verenigde Staten. Niet vreemd dus dat het Braziliaanse foodconcern nu ook interesse heeft in de overige 20% van de aandelen.
JBS deed afgelopen oktober een eerste bod op de Amerikaanse kipverwerker, van $26,50 per aandeel. Dat was een lachertje voor Pilgrim's Pride en een 'nee' werd dan ook zonder aarzeling gegeven. Een tweede bod – van $28,50 per aandeel – werd echter ook verworpen. Het bestuur van Pilgrim's Pride Corporation is van mening dat dit bedrag het foodconcern niet volledig waardeert. De beurswaarde van Pilgrim's Pride Corporation bedraagt momenteel $5,86 miljard. Na de overname had dat ruim $7 miljard kunnen worden, stellen analisten.
Beleggers zijn dan ook niet blij met het 'weggooien' van deze kans. De beurskoers van Pilgrim's daalde vrijdag 18 februari van $27,83 per aandeel naar $24,38 per aandeel. Voor het weekend sloot de beurskoers uiteindelijk op $24,03 per aandeel. Ook aandeelhouders van JBS zijn negatief gestemd. De beurskoers van JBS sloot voor het weekend op 36,30 Braziliaanse real per aandeel; omgerekend is dat $7,06 per aandeel. Dat is een min van 6,5% in vergelijking tot één week eerder.
Controle neemt toe
Overigens hebben sommige analisten wel twijfels bij de daadwerkelijke reden voor het afblazen van de deal met Pilgrim's Pride Corporation. JBS staat er immers niet om bekend 'zuinig' om te gaan met het eigen vermogen. Afgelopen periode werd de ene na de andere boete afgekocht alsof het ingecalculeerd was. Volgens diezelfde analisten is het mogelijk dat JBS de overname afblaast omdat de controle vanuit het Witte Huis op vleesverwerkers wordt verhoogd. Dat laatste heeft te maken met de verhouding tussen de gestegen voedselprijzen én de hogere winstmarges voor foodconcerns. Volgens regeringsleiders is dat oneerlijk.
Op hun beurt stellen de Amerikaanse vleesverwerkers, waaronder Pilgrim's, onder druk te staan om te voldoen aan de vraag vanuit de supermarkten en restaurants. Personeelsproblemen hebben er volgens hen toe geleid dat fabrieken te weinig werknemers hebben en de vraag niet kunnen bijbenen, wat leidt tot hogere prijzen en beperkte beschikbaarheid. "De zeer sterke vraag van consumenten ondersteunt de marktprijzen", gaf CEO Fabio Sandri aan in een winstgesprek met analisten.