Nieuw-Zeeland is van oudsher een grote rundvleesexporteur. Marktleider is Silver Fern Farms. Deze rundvleesgigant profiteert flink van de goede internationale markt. Het zet daarbij nu vooral in op 'zero carbon beef'.
Het vleesconcern dat rund-, lam- en hertenvlees naar zo'n zestig landen ter wereld exporteert, heeft - ondanks de gevolgen van de coronapandemie - financieel zeer goed gepresteerd. Silver Fern Farms had onder andere door het coronavirus te maken met verstoorde logistieke ketens en een tekort aan arbeidskrachten. De grote vraag naar rundvlees en bijbehorende sterke marktprijzen maskeerden die problemen enigszins. Het bedrijf zag de omzet groeien tot $2,7 miljard. De nettowinst, na aftrek van belastingen, dikte met $38 miljoen aan om uit te komen op bijna $104 miljoen. Een stijging van zo'n 60%.
'Zero carbon beef'
Silver Fern Farms zocht afgelopen periode naar een oplossing om emissies van aangesloten leveranciers te reduceren. Daar waar veel bedrijven werken met het aankopen van emissierechten, kiest deze rundvleesgigant voor een eigen strategie. Het vleesbedrijf vindt het de eigen verantwoordelijkheid om in de bedrijfsvoering naar vooruitgang te kijken. Volgens Silver Fern Farms vindt bij rundvleesproductie 96% van de emissie-uitstoot op de veehouderij plaats. Daarom heeft het, als het aankomt op het reduceren van de milieu-impact van de rundvleesproductie, daar de focus gelegd.
Via satellieten heeft het bedrijf de stikstofuitstoot, maar ook de vastlegging van stikstof (via verschillende soorten vegetatie) beoordeeld. Het kijkt dus niet alleen naar de uitstoot van dieren, maar ook naar de mogelijkheden op bedrijven om via aanplant van struik en gewas meer stikstof uit de lucht op te nemen. Via gerichte aanplant wil het dat aangesloten veehouderijen meer stikstofvastlegging gaan realiseren.
Het bedrijf verwacht dat het mes met deze strategie aan twee kanten snijdt. Enerzijds is er de reductie van de milieu-impact. Anderzijds biedt het in de verkoop marketingmogelijkheden. Voor consumenten is het immers steeds belangrijker om te weten wat de milieu-impact is. Het aanbieden van rundvlees met een 'zero carbon'-garantie biedt daarom, volgens Silver Fern Farms, goede mogelijkheden om de groeiende markt te kunnen bedienen. Onlangs lag het eerste zero carbon-rundvlees in supermarkten in Los Angeles en New York.
Deels coöperatief
Silver Fern Farms is in eigendom van twee partijen: de coöperatie Silver Fern Farms en Shanghai Maling Aquarius. De coöperatie is in handen van zo'n 16.000 Nieuw Zeelandse boeren, die meedelen in het resultaat. Dit is mede afhankelijk van hoeveel en welk soort slachtvee zij aan het bedrijf geleverd hebben.