Voor ondernemers in de foodbusiness zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Zo ook aansprakelijkheid. Want wat als een klant aangeeft dat er voedselvergiftiging is ontstaan door de geleverde producten? Foodprofessionals doen er goed aan zich hierin te verdiepen. Wat is aansprakelijkheid precies, en hoe kun je eventuele financiële risico's inperken?
Als ondernemer in de voedingssector kan het gebeuren dat er door jouw werk of product schade ontstaat. In dat geval kan jouw opdrachtgever of klant jou hiervoor aansprakelijk stellen. In de praktijk zijn er twee vormen van aansprakelijkheid: bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. Voor veel ondernemers lijken deze erg op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee soorten.
Wat is het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid?
Het voornaamste verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid is dat bedrijfsaansprakelijkheid gericht is op schade aan personen en spullen. Bij beroepsaansprakelijkheid gaat het juist om schade veroorzaakt door beroepsfouten die binnen specifieke beroepen kunnen voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld financiële schade betreffen die ontstond door een foutieve berekening.
Verzekeren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Tegen schade die je veroorzaakt tijdens het werk, kun je je verzekeren. Dit doe je met behulp van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Naast directe schade aan personen of spullen die per ongeluk is ontstaan door jouw toedoen, wordt ook gevolgschade gedekt.
Een voorbeeld van gevolgschade is een klant die inkomen misloopt door jouw toedoen. Denk hierbij aan een voedselvergiftiging na het eten van bedorven vlees, waardoor iemand (tijdelijk) niet kan werken. Deze financiële schade kan gedekt zijn binnen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Controleer altijd de voorwaarden van een verzekering hoe het precies zit met de dekking.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering in de foodsector
Voor veel ondernemers in de foodsector zal een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wellicht afdoende zijn. Maar in aanvulling op deze verzekering is er ook de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zo'n verzekering dekt schade door bijvoorbeeld het geven van verkeerd advies of een foutieve berekening.
Met name voor beroepen als (financieel) adviseurs, maar ook accountants, advocaten en notarissen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Foodprofessionals die twijfelen of een dergelijke verzekering bij de uitoefening van hun beroep nodig of nuttig is, kunnen het beste contact opnemen met hun verzekeraar.
Is zo'n verzekering nodig?
Het is in Nederland niet verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Wel kan het verstandig zijn om er een af te sluiten, zodat financiële risico's worden beperkt. Wanneer je al een privéaansprakelijkheidsverzekering hebt, is het alsnog goed om je te verdiepen in een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Binnen een persoonlijke verzekering valt namelijk geen dekking voor schade die ontstaat onder werktijd.
Voor zzp'ers in de voedingsindustrie is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vaak ook aan te raden, mede omdat steeds meer opdrachtgevers zo'n verzekering simpelweg verplicht stellen. Kortom: verdiep je hier goed in en breng de risico's van je beroep goed in kaart.