Ausnutria

Nieuws Zuivel

Ausnutria versterkt met overname Amalthea positie

21 Oktober 2022 - Klaas van der Horst

Zuivelbedrijf Ausnutria zorgt voor een verdere blokvorming op de Nederlandse geitenzuivelmarkt met de geplande overname van kaasmaker Amalthea. Wat dit betekent voor de kaasproductie is nog niet helder.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De overname betreft niet de coöperatie, maar Amalthea B.V., dat grotendeels in handen is van Joop de Groot. Hij wil zijn aandeel overdoen aan Ausnutria. De leden van coöperatie Amalthea zijn deze week op de hoogte gebracht.

Ultrafiltratie bracht partijen samen
Amalthea B.V. en Ausnutria werkten al langere tijd samen. Ze hebben een gezamelijk belang in de Dairy Proteïn Cooperation (DPC). Deze exploiteert een gepatenteerde en volgens de eigenaren unieke ultra-filtratietechniek, Cleardmilk genaamd. Daarmee worden schadelijke bacteriën en sporen uit de geitenmelk verwijderd, terwijl de goede bacteriën, sporen én smaak behouden blijven. Dit resulteert in een melkproduct van zeer hoge kwaliteit, zo wordt gemeld. 

Ausnutria is voornemens een belang van 50% (maar wel een controlerend belang) te nemen in Amalthea, zoals het ook heeft in Farmel. Ausnutria is grotendeels in Chinese handen, met een Nederlands minderheidsaandeel. Het bedrijf zelf heeft sinds eind vorig jaar weer het Chinese Yili als grootste aandeelhouder.

ACM-goedkeuring
De geplande overname vereist nog wel de goedkeuring van de ACM, omdat Ausnutria al een sterke positie heeft in de Nederlandse geitenmelksector. Deze bedrijfstak met zo'n driehonderd melkveebedrijven en een jaarlijkse productie van ongeveer 400 miljoen kilo melk, is qua verwerking grotendeels in buitenlandse handen. De overname van Amalthea door Ausnutria zou een nog sterkere focus op de melkpoederproductie kunnen meebrengen. Ausnutria is daar sterk in en melkpoeders trokken de markt in de laatste jaren.

Aanvullende portfolio's
Voorlopig is dit in ieder geval niet aan de orde, zo laten de bedrijven weten. "De productportfolio's en geografische posities van beide partijen zijn aanvullend aan elkaar", zo wordt gemeld. Amalthea produceert en vermarkt half-harde geiten- & biologische kaas van koemelk. Ausnutria is gespecialiseerd in baby- en kindervoeding op basis van geitenmelk. "De intensievere samenwerking leidt tot meer stabiliteit, continuïteit en grotere innovatiekracht. Daarnaast kan Amalthea gebruik maken van het wereldwijde netwerk van Ausnutria". De laatste verzekert zich weer van  hoogwaardige wei, een belangrijk ingrediënt voor baby- en kindervoedingsproducten.
Bart van der Meer, CEO van Ausnutria: "Door alles uit melk te halen te combineren met onze gezamenlijke kennis, innovaties en producten, zijn wij als Ausnutria in staat om samen met Amalthea nieuwe kansen te benutten en nieuwe markten te bereiken."
"De intensievere samenwerking sluit aan op onze missie om alle 'wonderen' uit melk te halen. Tegelijkertijd biedt deze samenwerking aan onze coöperatie, leveranciers en klanten verdere groeimogelijkheden", aldus Joop de Groot, CEO  van de Amalthea-group. Amalthea blijft onveranderd als autonome partij actief in de kaasmarkt en met CleardMilk®.

Bundeling
Van de overige geitenzuivelbedrijven is de Bettinehoeve in Zwitsers handen, evenals het Limburgse Melkweg, terwijl Capra in het Belgische Halen (met veel Nederlandse leveranciers) in handen is van het Franse Eurial. Een deel van de resterende Nederlandse bedrijven onderzoekt nu ook verdere bundeling. Zo bekijken de leverancierscoöperaties BGNN en CBM of ze zich verder kunnen versterken via een samenwerking met CZ Rouveen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden