JJava Designs / Shutterstock

Nieuws Bedrijven

Noord-Amerikaanse deal tussen zuivelgiganten

14 September 2024 - Alex Jurvillier

De Amerikaanse foodgigant General Mills, eigenaar van onder meer Häagen-Dazs, gaat in een megadeal zijn yoghurtdivisies in de Verenigde Staten en Canada verkopen aan twee Franse zuivelconcerns

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit hebben de bedrijven bekendgemaakt. Het was al langer bekend dat General Mills de yoghurt-activiteiten, met onder meer de bekende merken Yoplait en Liberté, in de etalage had gezet. De yoghurtdivisie van General Mills heeft in het afgelopen fiscale jaar een omzet behaald van ongeveer $1,5 miljard. De partijen verwachten de transactie in de loop van 2025 te kunnen afronden, onder voorbehoud van de betrokken autoriteiten.

Lactalis, dat al actief is in de Verenigde Staten, breidt met de deal haar marktaandeel in het land verder uit. Zo kan het Franse zuivelconcern naast de eerder genoemde Yoplait en Liberté ook andere merken als Mountain High en Go-Gurt, aan zijn portfolio toevoegen. Ook neemt Lactalis productielocaties van General Mills over, zoals in Murfreesboro en Tenn (beiden in de staat Tennessee) en Reed City (Michigan).

Concurrentie in Amerikaanse zuivel moordend
Sodiaal is in haar nopjes met de aanwinst in Canada. De Franse zuivelcoöperatie ziet in de Canadese markt van verse zuivel nog veel groeipotentieel en dus winstgevendheid 'voor waardecreatie voor de boeren van de coöperatie.' Sodiaal nam drie jaar terug al de Europese zuiveldivisie Yoplait van General Mills over en zoekt nu ook expansie met Yoplait en Liberté op de Canadese markt. Het zuivelconcern krijgt er in Saint Hyacinthe (in de Franstalige provincie Quebec) een productielocatie bij.

General Mills wilde van de yoghurtdivisie af, omdat deze niet behoorde tot de corebusiness. Zo is de concurrentie voor een zuivelmerk als Yoplait op de Amerikaanse markt moordend, door onder meer merken als Chobani en Dannon van Danone. Daardoor staan de marges ook onder druk. Jeff Harmening, topman van General Mills, kondigde in de verklaring ook aan te willen sturen op een portfolio met sterke groeivooruitzichten en aantrekkelijke marges.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden