Kabinet-Schoof wil netcongestie met voorrang aanpakken. Dat sprak koning Willem-Alexander vanmiddag uit in de troonrede. Veel bedrijven met uitbreidings- of verduurzamingsplannen lopen aan tegen het gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet, waaronder zoals bekend veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie.
"Nederland weet zich gebonden aan het klimaatakkoord van Parijs en gaat door met de verduurzaming van woningen en gebouwen, met de ontwikkeling van kerncentrales en windparken als energiebron voor de toekomst, en met werken aan leveringszekerheid", aldus de eerste troonrede die koning Willem-Alexander uitsprak onder een niet-Rutte-kabinet. "Belangrijk is dat de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. In verduurzaming van de industrie en innovaties schuilen nieuwe kansen voor de toekomst."
Een ander probleem voor het bedrijfsleven dat in de troonrede werd aangestipt is het personeelstekort. Het kabinet wil dat parttimers langer gaan werken, onder meer door te sturen op meer vaste banen en te zorgen dat mensen die meer gaan werken ook echt meer geld overhouden. Over het wel of niet terugdringen van arbeidsmigranten liet de troonrede zich verhuld uit: "Voor de toekomst moeten we fundamenteler nadenken over welke soorten werk we in Nederland wel en liever niet willen hebben, en hoe zich dat verhoudt tot arbeidsmigratie." Wel is het kabinet er duidelijk over dat 'misstanden en uitbuiting van arbeidsmigranten altijd moeten worden bestreden'. Het kabinet belooft in het voorjaar een eerste inventarisatie van mogelijke verbeteringen voor de arbeidsmarkt.
Werken aan aantrekkelijk vestigingsklimaat
Het is volgens het kabinet ook belangrijk te blijven werken aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Enkele instrumenten die het kabinet daarvoor inzet, zijn minder regels, lagere lasten en extra geld voor innovatie via Invest-NL. "In algemene zin moet het bedrijfslevenbeleid veel voorspelbaarder worden en dit najaar vindt een grote ondernemingsklimaattop plaats 'om samen met bedrijven te bepalen wat nodig en mogelijk is', aldus de troonrede.
Het kabinet zet ook in op een goede bereikbaarheid voor bedrijven, vooral naar de haven van Rotterdam en Schiphol. De komende jaren wordt er veel onderhoud gedaan en voor de lange termijn wordt er nieuwe infrastructuur ontwikkeld, 'ook buiten de Randstad, bijvoorbeeld de Nedersaksenlijn tussen Groningen en Enschede'.
Belang voedselzekerheid in onzekere wereld
Ook voedselzekerheid kwam aan bod. Het kabinet-Schoof wil 'af van het gepolariseerde beeld dat voedselproductie en biodiversiteit in alles tegenover elkaar staan'. De omslag in het denken hierover begint volgens het kabinet 'bij de erkenning van het belang van voedselzekerheid in een onzekere wereld, en bij het inzicht dat Nederlandse boeren tot de meest efficiënte ter wereld behoren'.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.