Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Minder consumptie drukt Lamb Weston in het rood

Gisteren 13:43 uur - Redactie Foodbusiness

Deze zomer zag Lamb Weston, een van 's werelds grootste producent van (bevroren) aardappelsnacks, zijn afgezette volume enkele procenten dalen. Een serieuze reorganisatie wordt doorgevoerd om de cijfers terug groen te laten kleuren. Daarvoor is ook een fabriek in de VS gesloten.

In het eerste kwartaal voor fiscaal jaar 2025 (juni, juli en augustus) van het gebroken boekjaar behaalde het bedrijf een omzet van $1,654 miljard. Onderaan de streep blijft daar $127,4 miljoen aan nettoresultaat van over. Omgerekend €116,14 miljoen. De omzet nam met 1% af ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst daalde met 46%. Deze cijfers liggen in lijn met waar het bedrijf eerder van uitging.

3% minder afzet
De omzetdaling van $11,2 miljoen heeft volgens CEO Werner alles te maken met een lagere consumptie wereldwijd. Zowel binnenshuis als in restaurants worden minder aardappelproducten geconsumeerd. "We denken dat dat de vraag 'soft' blijft zijn gedurende het fiscale jaar 2025 (t/m mei 2025 red.)", zo zegt Werner in een toelichting op de cijfers. Lamb Weston heeft in het kwartaal 3% minder volume afgezet.

Het bedrijf heeft eerder besloten zijn strategie te wijzigen en zich minder als prijsvechter te positioneren. Daardoor heeft het minder volume afgezet richting markten die gefocust zijn op een lage prijs en in de aangewezen groeimarkten juist meer omzet kunnen maken tegen hogere marges. Een hogere inflatie in Noord-Amerika en Europa hielp daar eveneens bij. Wel moest het bedrijf $39 miljoen vrijmaken voor een vrijwillige terugroepactie van producten.

Aardappelkosten
Duurdere aardappelen hebben het financieel resultaat van het bedrijf nadelig beïnvloedt, zo valt in het commentaar op de cijfers te lezen. In Noord-Amerika zag Lamb Weston zijn EBITDA met $103,3 miljoen dalen, grotendeels door de hogere grondstofkosten en terugroepactie. In Europa en andere markten ging het resultaat met ruim $39 miljoen onderuit.

Tegelijk met de financiële cijfers kondigde het bedrijf een herstructureringsplan aan. Per direct werden op 1 oktober de deuren gesloten van hun fabriek in Connell, Washington. Lamb Weston bouwde deze fabriek in de jaren zeventig en produceerde er vooral frites en partjes. Op jaarbasis was de faciliteit goed voor zo'n 400.000 ton verwerking. De 375 werknemers krijgen ontslag.

Impact Europa
Ook in andere Noord-Amerikaanse fabrieken gaat het de verwerkingslijnen minder hard laten draaien, om zo de productie beter af te stemmen op de vraag. Ook wordt 4% van het werknemersbestand ontslagen. Het heeft in totaal vijftien Noord-Amerikaanse verwerkingsfabrieken, hoofdzakelijk in Washington, Idaho en Oregon. De vier Nederlandse fabrieken vallen buiten deze plannen, zo meldt de Nederlandse tak van Lamb Weston in een schrijven aan hun telers.

Deze drastische maatregelen, samen met een $100 miljoen minder investeringen, moeten gezamenlijk $55 miljoen aan kostenbesparingen (voor belastingen) opleveren en zo de cashflow op peil brengen. In totaal hoopt het bedrijf de kosten met $200 tot $250 miljoen te reduceren. Deels kan dit bedrag worden behaald door minder aardappelen aan te kopen die (in Noord-Amerika) niet langer benodigd zijn vanwege de afgenomen productiecapaciteit.

Verwachting positief
Ondanks dat de economische wind uit een andere hoek waait – en het bedrijf nog een rechtszaak tegen zich heeft lopen voor het kunstmatig hoog houden van de winst – blijft het opvallend genoeg wel vasthouden aan hun eerdere prognose voor het hele fiscale jaar 2025. Die staat op $6,6 tot $6,8 miljard, wat een groei jaar-op-jaar inhoudt van 2% tot 5%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden