Shutterstock

Analyse Ondernemen

Zowel Harris als Trump wil foodsector meer reguleren

Vrijdag 10:00 uur - Matthijs Bremer

De verkiezingen zijn een dubbeltje op zijn kant. De kandidaten liggen in het door Amerika-deskundigen geroemde FiveThirtyEight dat het gemiddelde van prominente peilingen berekent dicht bij elkaar. De verschillen zijn te klein om een duidelijke richting aan te geven. Wie er ook wint, één ding is duidelijk. De Amerikaanse foodsector kan meer sturing van de staat verwachten. Beide kandidaten pleiten voor een aanzienlijk grotere rol van de overheid.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mocht Kamala Harris de verkiezingen winnen, dan is wil zij allereerst de inflatie bestrijden. De presidentskandidaat heeft van het verder verlagen van de inflatie haar speerpunt gemaakt. Volgens Harris wordt deze aangejaagd door bedrijven die misbruik maken van de stijging van de prijzen. Bedrijven zouden volgens haar hun prijzen sterker hebben verhoogd dan strikt noodzakelijk. Daarom stelt Harris voor om het zogenoemde price gouging, het sterker dan nodig verhogen van de prijzen, binnen de foodsector en de retail te verbieden.

In de Verenigde Staten hebben 37 staten al wetgeving tegen de praktijk. Al bestaan deze wetten vooral als noodwetten die tijdens rampen kunnen worden geactiveerd. Dit roept de vraag op hoe dergelijke wetgeving eruit zou zien, maar verdere details zijn tot nu toe onbekend. Economen waarschuwen voor de maatregel. Maximumprijzen kunnen tot een lager aanbod leiden, waardoor tekorten ontstaan en de inflatie op termijn juist toeneemt.

Voortzetting van Bidens beleid
De verwachting van analisten is daarnaast dat Harris Joe Bidens huidige anti-inflatiebeleid voortzet. De huidige president zette in zijn termijn in op subsidies om knelpunten in de voedingsketens te verhelpen. Zo investeerde de regering in verouderde slachterijen. Dit beleid heeft een dubbel doel. Niet alleen moeten de investeringen de vleesprijzen verlagen door het proces efficiënter te maken, ook wil de regering hiermee voorkomen dat slachterijen in gebieden met weinig werkgelegenheid opgaan in grotere faciliteiten.

Ten slotte willen de Democraten meer instrumenten introduceren om kartelvorming tegen te gaan. De Amerikaanse voedingsmarkt is sterk geconsolideerd, waardoor het idee bestaat dat er in de praktijk sprake is van kartelvorming. Zo worden grote bedrijven in de vleessector al jaren van anti-competitieve praktijken beschuldigd. Ook rond dit thema maakt Harris niet concreet wat ze aan Bidens beleid wil toevoegen. Sinds 2020 wordt kartelvorming in de vleessector al door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) onderzocht. Tot nu toe hebben de onderzoeken voor zover bekend geen bewijs voor kartelvorming opgeleverd.

Burger tegenover het bedrijfsleven
Hoe een nieuw landbouwbeleid van Donald Trump eruit kan zien is nog verre van duidelijk. Wel is reeds bekend dat Robert F. Kennedy junior het nieuwe landbouwbeleid mag vormgeven, zo maakte Trump in de Joe Rogan-podcast bekend. Kennedy heeft nog weinig bekendgemaakt over zijn plannen. Wel is duidelijk dat Kennedy niets ziet in de klassieke conservatie- liberale opvatting die de Republikeinse partij altijd voorstond dat de overheid vooral een stap opzij moet zetten om de markt zijn werk te laten doen.

Kennedy geeft op zijn eigen YouTube-kannaal aan in te zetten op kleine boerderijen. Het Amerikaanse landbouwsysteem werkt volgens Kennedy heel goed voor grote bedrijven, maar de kleine boer en de burger delven wat hem betreft het onderspit. Daarnaast is het systeem wat Kennedy betreft te sterk ingericht op maximale winst en te weinig op de gezondheid van Amerikaanse burgers. Kennedy wil daarom beleid voeren dat erop is gericht de burger minder bewerkte voeding te laten eten. Daarnaast wil hij de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen die in andere landen niet meer gebruikt mogen worden, verbieden. Daarnaast wil hij inzetten op regeneratieve landbouw. 

Deportaties en tarieven
Daarnaast is het duidelijk dat Trump op grote schaal ongedocumenteerde migranten wil deporteren. Trump spreekt zelf van 'de grootste deportatieoperatie uit de Amerikaanse geschiedenis' en heeft zich voorgenomen miljoenen migranten het land uit te zetten. Marktanalisten waarschuwen voor ontwrichting van de economie en dat geldt in het bijzonder voor de agri- en foodsector. Met name in de landbouw wordt veel gebruik gemaakt van de arbeid van ongedocumenteerde migranten.

Daarnaast wil Trump net als in zijn eerste termijn op grote schaal nieuwe handelstarieven invoeren. Dit zou de Amerikaanse voedingssector indirect kunnen raken. De VS is 's werelds grootste exporteur van landbouwgoederen. Dit maakt Amerikaanse landbouwproducten en voedingsmiddelen een logisch doelwit voor een handelsoorlog. Vermoedelijk blijft het effect van het voorgestelde minimumtarief van 60% op Chinese goederen wel beperkt. Sinds de eerdere handelsoorlog importeert China veel minder landbouwproducten uit de Verenigde Staten. Waar mogelijk heeft het land zijn import naar met name Brazilië verlegd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden