Nieuw-Zeelands zuivelreus Fonterra verhoogt de melkprijs die het de eigen boeren in het lopende seizoen 2024-2025 kan betalen met ruim 5%. Aanleiding voor het optimisme zijn een zich gestaag vullend orderboek en een toenemende vraag naar veel basisproducten in de zuivel. Die vraag komt vanuit een brede regio, en daarbij ook weer vanuit China.
Dit meldt CEO Miles Hurrell in een toelichting bij de bekendmaking. Amper anderhalve maand geleden voorzag Fonterra voor het lopende melkproductieseizoen nog een uitbetaalprijs ergens tussen de NZ$ 8.25 en NZ$ 9.75 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Nu is die verwachtingsprijs dus verhoogd naar NZ$ 9.00 tot NZ$ 10.00 per kilo milksolids. Daarbij is de middenprijs met $0,50 opgetrokken van NZ$ 9.00 naar NZ$ 9.50 en is de onzekerheidsmarge zowel naar boven als naar beneden verkleind.
Volgens Hurrell heeft Fonterra bij het verhogen van de verwachtingsprijs ook goed gekeken naar de laatste GDT-veilingen en daar moed uit geput.
Ook wordt goed nota genomen van berichten over een sterk gedaalde melkproductie in China. Fonterra noemt geen cijfers, maar andere bronnen melden voor China een 6% lagere melkproductie in het derde kwartaal van dit jaar. Voor het vierde kwartaal zijn nog geen data bekend. De Chinese koopkracht is ondertussen wel gedaald.
De vraag vanuit andere markten in Azië en Afrika is volgens Hurrell eveneens goed. Naast een hogere melkprijs kunnen Nieuw-Zeelandse boeren ook nog steeds een dividend verwachten van 40 tot 60 (dollar)cent per aandeel.
Fonterra maakt daarnaast bekend dat het de consumentenbusiness definitief in de etalage zet. Het gaat daarbij bekende consumentenmerken zoals Anchor, Mainland en Fernleaf en 17 productielokaties in onder meer Australië, Nieuw-Zeeland en Sri Lanka.
Kopers kunnen zich melden bij Fonterra, dat zelf nog geen namen van partijen noemt waarmee het in gesprek zou zijn. De verkoop levert naar verwacht tussen de NZ$ 2,5 miljard en NZ$ 3,5 miljard op. Het grootste deel van dit geld moet volgens Fonterra ten goede komen aan de (boeren)aandeelhouders.