De Mercosur-deal is zo goed als rond. De Europese Commissie heeft een akkoord bereikt met Brazilië over de voorwaarden. Toch is het nog verre van zeker of het verdrag ook echt op een meerderheid kan rekenen. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten er nog over stemmen en verschillende landen twijfelen over hun positie.
De gevolgen voor de Europese agri- en foodsector zijn bij eventuele ratificatie groot. In het verdrag wordt afgesproken dat de importtarieven voor de invoer van pluimveevlees fors zullen dalen. Het quotum is gesteld op 180.000 ton. De tarieven voor rundvlees zullen voor 99.000 ton worden verlaagd. Voor Europa wordt het makkelijker om onder meer auto's, medicijnen, wijn en kaas te exporteren. Daarnaast worden de handelsquota voor mais met 1 miljoen ton en suiker met 190.000 ton verhoogd.
Spanning
In de praktijk is het merendeel van het werk gedaan. Toch is het spannend of het verdrag ook echt in werking zal treden. Frankrijk is nog altijd op zoek naar voldoende steun om de ratificatie van het verdrag tegen te gaan. Daarvoor zijn minimaal drie lidstaten nodig die in totaal 35% van de Europese bevolking representeren Door de impact op de markt twijfelen verschillenden landen nog over de ratificatie. Enkele weken geleden leek het er nog op dat het land geen meerderheid kon vinden, maar inmiddels hebben meer lidstaten hun twijfels geuit over het verdrag. Frankrijk heeft een beroep gedaan op Oostenrijk, België, Italië, Nederland en Polen. Deze landen hebben inmiddels aangegeven zich te kunnen vinden in de Franse bezwaren, maar of ze voor of tegen het verdrag stemmen is nog niet duidelijk. Ook Ierland is een potentiële dwarsligger, al is de kritiek in dat land minder expliciet. Het land erkent de risico's voor zijn rundveesector, maar stelt zich afwachtend op.
Tweede Kamer wil dat Nederland tegen stemt
De Tweede Kamer riep in een motie het kabinet op om het handelsverdrag te verwerpen. Naar verluidt is de coalitie verdeeld. Terwijl de VVD het handelsakkoord ziet zitten, zijn de BBB, PVV en NSC tegen. Minister van Buitenlandse handel Reinette Klever geeft nog geen uitsluitsel. De minister geeft aan dat het verdrag voor- en nadelen kent en dat het kabinet pas met een oordeel komt wanneer ze de precieze inhoud van het verdrag gelezen hebben.
Remmechanisme
Om de markt wat gerust te stellen wordt volgens voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een noodremmechanisme aan het verdrag toegevoegd. Dat mechanisme zal worden geactiveerd als er grote problemen voor de Europese vleessector ontstaan. Europese boerenorganisaties zijn er in ieder geval niet gerust op. Boerenkoepel CopaCogeca keert zich tegen het handelsakkoord. Ook LTO is tegen en vindt dat er onvoldoende garanties zijn dat er een gelijk speelveld komt voor onder meer dierenwelzijn-, duurzaamheids- en arbeidscriteria. "Gevoelige sectoren zoals rundvlees, gevogelte, suiker, ethanol en rijst lopen een groter risico op marktverzadiging en inkomensverlies door de instroom van goedkope producten uit Mercosur-landen", aldus LTO.