Palatinate Stock/Shutterstock

Analyse Logistiek

'Containerprijzen blijven voorlopig onder druk staan'

Vrijdag 15:30 uur - Linda van Eekeres

De containerprijzen blijven onder druk staan. Hoewel de verschillende importtarieven die Trump in rap tempo afkondigt er nog steeds voor zorgen dat verladers zo snel mogelijk proberen ladingen aan de andere kant van de oceaan te krijgen, is dat niet de hoofdreden voor de lagere spotprijzen volgens dataplatform Drewry.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De World Container Index van Drewry is met 4% gedaald deze week naar $2.168 per 40-voeter deze week. Volgens het dataplatform komt de daling van de spottarieven vooral door een zwakkere vraag en de nieuwe allianties van rederijen en niet door de zogenaamde frontloading (naar voren halen van ladingen) door de door Trump aangekondigde importheffingen. Door de huidige overcapaciteit en uitbreiding van de capaciteit blijven de tarieven volgens Drewry onder druk staan. Momenteel wordt een deel van de overcapaciteit opgeslokt doordat de Rode Zee en het Suezkanaal door veel rederijen wordt gemeden en omgevaren wordt rond Kaap de Goede Hoop.

De invoerrechten van Trump laten de scheepvaartwereld niet onberoerd. Aanstaande woensdag, 2 april worden verschillende importheffingen afgekondigd, waaronder 25% invoerrechten voor auto's en 25% bovenop al geldende heffingen voor landen die olie uit Venezuela importeren. Daarbij kan import en export ook duurder worden door regelgeving die in de maak is om rederijen met in China gemaakte schepen per Amerikaans havenbezoek te belasten.

Hoorzittingen in VS
In de VS waren deze week de hoorzittingen voor de regelgeving rond Chinese schepen. Daarbij krijgen in China gebouwde schepen een boete per havenbezoek, maar ook elk schip van een vloot met minstens één in China gebouwd schip. Directeur van de Landbouwtransport Coalitie, Peter Friedmann schrijft op LinkedIn dat binnen drie jaar goederen geëxporteerd moeten worden op schepen die onder Amerikaanse vlag varen en weer een aantal jaar verder op in de VS gebouwde schepen.

"Vandaag hoorden we bij USTR (handelsagentschap van de VS red.) dat dergelijke schepen niet beschikbaar zijn en niet op tijd zullen zijn voor toekomstige export. Ook weten we dat deze boetes de kosten van Amerikaanse landbouwexport genoeg zullen verhogen om ons uit veel buitenlandse markten te stoten." Hij wil duidelijk zijn: "Er is niets dat we produceren aan land- of bosbouwproducten die niet ergens anders ter wereld kunnen worden verkregen. Als we niet betaalbaar en betrouwbaar kunnen leveren, zullen onze buitenlandse klanten die alternatieve bronnen vinden, en zullen we die markten misschien nooit meer terugkrijgen."

De regelgeving wordt op de voet gevolgd door Lars Jensen, CEO van Vespucci Maritime. Op social media schrijft hij: "Voor hen die zich afvragen waarom ik zo gefocust ben op de USTR 301, dat is omdat als die wordt ingevoerd zoals voorgesteld, het zeer ontwrichtend zal zijn voor zeetransport van en naar de VS en dit ook in handel waar Amerika niet bij betrokken is, zal doorwerken."

Zwarte Zee
Het Witte Huis meldde dinsdag met Rusland en Oekraïne afspraken te hebben gemaakt over garanties voor veilige scheepvaart op de Zwarte Zee. Volgens analisten moet het effect daarvan op de tarwemarkt niet overdreven worden. De afgelopen jaren wist Rusland al veel tarwe te exporteren en het land remt zelf de export met quota en heffingen om de prijzen van tarwe, bloem en brood in het land te temperen, is te lezen in de graananalyse op Foodbusiness.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden