Shutterstock

Analyse Logistiek

Zeecontainervaart stoot meeste CO2 ooit uit

Gisteren 15:30 uur - Linda van Eekeres

De CO2-uitstoot van de wereldwijde zeecontainerscheepvaart was in 2024 de hoogste ooit, melden Xeneta en Marine Benchmark. Dit komt grotendeels door het conflict in de Rode Zee dat schepen dwingt om om te varen via Kaap de Goede Hoop. De Wereldhandelorganisatie kwam met een nieuwe prognose van de wereldhandel en voorspelt nu een lichte daling.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uitstoot van containerzeevaart steeg in 2024 met 14% tot 240,6 miljoen ton CO2. Dat is ver boven het vorige record van 218,5 miljoen ton. Dit wordt toegeschreven aan de Rode Zeecrisis. Volgens de gegevens steeg de transportactiviteit (het aantal vervoerde tonnen vermenigvuldigd met het aantal afgelegde zeemijlen) in 2024 met 18%. Dit door de langere afstand, maar ook de grotere vraag doordat vrachten naar voren werden gehaald.

De databedrijven vinden dat 'hoewel het geopolitieke klimaat opwarmt vanwege de Amerikaanse importheffingen, we de daadwerkelijke klimaatnoodtoestand en het werk dat in de toeleveringsketens moet worden verricht om deze te bestrijden, niet mogen vergeten'.

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft zich als doel gesteld in 2050 netto nul uit te stoten. De bedrijven vragen zich af of dit nog wel haalbaar is. "Verladers moeten zich ook realiseren welke impact emissieregelgeving op hun bedrijf zal hebben en welke rol zij kunnen spelen bij het verminderen van CO2-uitstoot in toeleveringsketens."

Vorige week kwam de IMO samen om af spraken te maken over verduurzaming van de scheepvaart. Zonder de VS, want dit had zich uit de onderhandelingen teruggetrokken. Er komen maatregelen (die nog aangenomen moeten worden) voor grote zeeschepen van meer dan 5.000 ton. Deze schepen zijn verantwoordelijk voor 85% van de totale CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart, aldus de organisatie.  De maatregelen zijn tweeledig: schepen moeten hun broeikasgasuitstoot verminderen en schepen die boven een bepaalde norm uitstoten moeten rechten aanschaffen om hun emissies te compenseren.

Negatief effect handelsstromen
Ondertussen verwacht de Wereldhandelorganisatie dat de wereldwijde goederenhandel dit jaar, in weerwil van de importtarieven die Trump heeft ingevoerd, daalt met 0,2%. Eerder voorspelde de WTO een groei van 2,7%. De WTO denkt dat de heffingen een negatief effect hebben op de handelsstromen.  

De WTO verwacht dat de onzekerheid die het Amerikaanse handelsbeleid veroorzaakt een afname veroorzaakt van de export en economische activiteit. 

Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jay Powell zei deze week dat de omvang van de aangekondigde tariefsverhogingen aanzienlijk groter is dan verwacht en hetzelfde waarschijnlijk geldt voor de economische effecten, zoals hogere inflatie en minder economische groei.

De spottarieven in de World Container Index van Drewry zijn deze week met 3% afgenomen naar $2.192 per container van 40 voet. Alleen containervervoer van Rotterdam naar Shanghai werd duurder (+4%). Shanghai - New York nam het meest af (-7%).

Waterpeil Rijn stijgt, maar nog steeds laag
Het waterpeil van de Rijn in Duitsland is de afgelopen dagen gestegen, meldt persbureau Reuters. Hierdoor kunnen schepen meer vracht vervoeren, maar de meeste varen nog halfvol. Er zit meer regen in de weersvoorspellingen en als die ook valt, zou de situatie een stuk verbeteren. Toch zal het waterpeil waarschijnlijk nog steeds onder het peil ligt dat normale vaart mogelijk maakt, zegt een grondstoffenhandelaar tegen Reuters.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden