Voor het derde jaar op rij krimpt de voedingsmiddelenindustrie. Dat blijkt uit een recente rapportage van de ING. De krimp is te wijten aan grondstoftekorten in de aardappel- en groenteverwerking, personeelstekorten en steeds vaker voorkomende financiële beperkingen.
De verwachte productiekrimp voor 2024 is 1% ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar was de krimp nog forser, met 1,8%. In de eerste helft van 2024 werden er 5% minder aardappels verwerkt, schrijft Thijs Geijer, econoom bij ING, en was het lastig om aan kwaliteitsgroenten te komen door het natte voorjaar. Ook de lagere Nederlandse melkaanvoer speelde een rol.
Cacaoverwerking houdt goed stand
Opvallend is dat de cacaoverwerking goed standhoudt volgens Geijer. Dit ondanks de torenhoge prijzen. Dat blijkt overigens ook uit data van de Europese cacao-associatie. In het tweede kwartaal van 2024 zouden er 4% meer cacaobonen zijn vermalen in Europa dan dezelfde periode vorig jaar.
De productievolumes zullen volgens Geijer dit halfjaar weer wat bijtrekken. Het besteedbaar inkomen zou een inhaalslag maken, wat de vraag naar voeding benadrukt. Daargelaten dat het aanbod van aardappels en suikerbieten herstel in de weg zit.
Momenteel zouden er veel minder producenten zijn die aangeven hun prijzen te verhogen. Onder meer de daling van (agrarische) grondstofkosten, zoals van graan, zou de stijgende loonkosten compenseren. Afzetprijzen stijgen daardoor rustiger. Uitzondering hierop is de torenhoge afzetprijsstijging van cacaoproducten, aldus ING.
Een stap verder in de keten is er juist een consumentenprijsverhoging in juli van 1% voor voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. Dat zou mede komen door de hogere verbruiksbelasting op dranken en duurdere groenten, chocolade en snoep.
Winstgevendheid voor veel bedrijven zorg
Bij veel bedrijven zou de winstgevendheid volgens ING een punt van zorg zijn. Bedrijven focussen daardoor meer op kostenbesparing en efficiëntie. Ook zijn personeelstekorten en financiële beperkingen een zorg. 60% van de bedrijven in de voedings- en drankenindustrie zou volgens een CBS-enquête moeite hebben met het invullen van de personeelsbehoefte.