De producentenprijzen van voedingsmiddelen waren in januari 5,8% hoger dan een jaar eerder. Daarmee stijgen de afzetprijzen harder dan in de rest van de industrie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
In december stegen de afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie op jaarbasis 5,4% en in november 4,4% en oktober 3,3%. Op maandbasis stegen de afzetprijzen in januari 0,5%. Van de Nederlandse industrie als geheel waren de waren de afzetprijzen in januari gemiddeld 1,8% hoger dan in januari 2024. In december was dit 1,3%. De prijzen stegen op maandbasis wel harder voor de hele industrie: met 1,3%. De afzetprijzen op de buitenlandse markt stegen met 1,1% en op de binnenlandse markt met 1,6%.
Olieprijzen hebben over het algemeen grote invloed op de afzetprijzen, stelt het CBS. In januari kostte een vat ruwe Brent-olie gemiddeld $78,30 per vat, bijna 4% meer dan een jaar eerder. Terwijl een vat olie in december 1,5% minder kostte dan een jaar eerder.
Producentenvertrouwen voedingsmiddelenindustrie zakt
Het CBS heeft ook de nieuwste cijfers van zijn Conjunctuurklok gepresenteerd. Het conjunctuurbeeld was in februari iets negatiever dan in januari. Consumenten waren opnieuw negatiever, maar producenten waren minder negatief dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen lag onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, het producentenvertrouwen er iets boven. Het vertrouwen van de industrie ging van -1,6 in januari naar -1,2 in februari. Het vertrouwen van de voedingsmiddelenindustrie maakte een omgekeerde beweging en ging van 0,7 in januari naar -3 in februari.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.