De Europese verpakkingsverordening Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) is 11 februari ingegaan. Deze vervangt de eerdere PPWD (D staat voor Directive). De verpakkingswet bepaalt welke soorten verpakkingen er in de EU mogen worden gebruikt en hoe er met verpakkingsafval en recycling wordt omgegaan. Er is een overgangstermijn tot 12 augustus 2026 en verschillende bepalingen in de PPWR worden stapgewijs toegepast.
Van 40% van alle kunststof dat in de EU wordt gebruikt verpakkingen gemaakt en van 50% van het papier volgens door de Europese Commissie geanalyseerde gegevens van Eurostat. Er worden steeds grotere hoeveelheden verpakkingen geproduceerd en die worden volgens de verordening in Europa niet genoeg ingezameld, hergebruikt en gerecycled.
Uiterlijk 2030 moeten alle verpakkingen (voor zover haalbaar) recyclebaar zijn, met uitzondering van een aantal materialen, zoals kurk. Vanaf 1 januari 2030 is er ook een verbod op bepaalde plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik, zoals kleine zakjes voor mayonaise of suiker, groente en fruit-verpakkingen en maaltijdverpakkingen binnen (fastfood)restaurants. Ook moeten klanten van afhaalrestaurants in de gelegenheid worden gesteld om zelf bakjes of bekers mee te nemen.
90% blikjes en plastic flesjes inzamelen
Er zijn ook doelstellingen voor de hoeveelheid plastic die gerecycled moet worden en hoeveel van het totale verpakkingsafval gerecycled moet worden. Uiterlijk 1 januari 2029 moet 90% van alle blikjes en plastic flesjes voor drinken ingezameld worden.
Bepaalde chemicaliën mogen niet gebruikt worden in verpakkingen van voedingsmiddelen (PFAS, BPA wordt daar naar alle waarschijnlijkheid aan toegevoegd).
Etiketten voorzien van informatie
In 2028 moeten verpakkingen worden voorzien van een etiket met pictogrammen met informatie over de materialen en waaruit blijkt hoe de consument de verpakking moet sorteren. Een jaar later moet er ook met een QR-code (of iets vergelijkbaars) informatie worden gegeven over herbruikbaarheid en inzamelingspunten.
Van grote invloed op productenten
De nieuwe verpakkingswet heeft grote invloed op producenten. Verenigingen voor ondernemers in de logistiek Evofenedex laat op de website weten steeds meer vragen te krijgen van bedrijven over de PPWR. Frank Vandewal, hoofd duurzaamheid van Tetra Pak voor de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gaf vorig jaar aan dat naast het streven van ketenpartners om hun CO2-voetafdruk te verlagen Europese regelgeving een grote drijfveer is bij het verduurzamen van verpakkingen. "Veel van de stappen die gezet worden wordt vanuit wetgeving opgedragen, ook door verordeningen op Europees niveau. Dan gaat het om het hele proces op het gebied van recycling en circulair maken van verpakkingen en decarbonisering", zei hij.