Shutterstock

Analyse Energie

Prijs gas en elektriciteit sterken verder aan

6 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De gasprijs zette de trend opwaarts voort. Heel even stond de gasprijs op het hoogste punt sinds half december vorig jaar. Dat was op 1 augustus, toen de gasprijs €36,97 per megawattuur noteerde. Dat is opvallend, gezien de gasprijs een relatief stabiele periode kende.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder schreven we over de oorzaak van de gasprijsstijging, als gevolg van angst over een relatief laag aanbod. Daarnaast zouden analisten verstoringen aan het Noorse gasnet verwachten, wat eveneens bijdraagt aan de hogere prijs van nu.

Na de periode van stijging vertoonde de gasprijs voor en na het weekend juist weer een daling. Gisteren, 5 augustus, noteerde de gasprijs €35,37 per megawattuur. Die prijs zit zo'n beetje op het niveau van juni, wat in vergelijking met de rest van het jaar aan de hoge kant is. In vergelijking met een jaar geleden is de prijs juist vele malen lager (€47,54 op 4 augustus 2023).

De LNG-prijzen stijgen eveneens en noteerde 1 augustus $12,52 per Mmbtu. Daarmee is de LNG prijs stijgende sinds half juli. Sinds 19 februari dit jaar is de LNG prijs weer flink gestegen en piekte op 24 juni, toen de LNG prijs op $12,64 per Mmbtu stond.

Elektriciteit
De elektriciteitsprijs had de afgelopen dagen minder de neiging om neerwaarts te pieken. Wat leidt tot gemiddeld hogere prijzen op weekbasis. 

Afgelopen week was bijna 60% van alle elektriciteit die in Nederland werd gebruikt afkomstig van hernieuwbare bronnen. Het meeste daarvan was zonne-energie. Iets wat we de week daarvoor ook zagen. Dit is een logisch gevolg van de vele zonuren die we afgelopen week hebben gekend.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden