Ben je van plan om in augustus naar Kenia te gaan? Beter niet doen. Het kleuradvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kleurt voor Kenia donkerrood. Het is dan namelijk verkiezingstijd; of beter gezegd verkiezingsstrijd.
Aanstaande 9 augustus kiezen de Kenianen wie de opvolger wordt van de huidige president Kenyatta, die zich na twee termijnen niet meer herkiesbaar mag stellen. Het belooft een spannende strijd te worden tussen een recordaantal van 46 presidentskandidaten. Twee favorieten voeren het veld aan: William Ruto en Raila Odinga.
Ruto is een charismatische zakenman en de huidige vice-president; Odinga was bij de vorige verkiezingen volgens velen al de eigenlijke winnaar. Pas na veel geweld en chaos is toen uiteindelijk de zittende president Kenyatta tot winnaar uitgeroepen. Odinga waagt nu, vier jaar later, een nieuwe poging.
Keniaanse verkiezingen zijn berucht om spanningen, geweld en corruptie. Bijna altijd zijn er zelfs doden te betreuren rondom verkiezingstijd. Dat komt doordat kandidaten een zeer fanatieke aanhang hebben, die langs tribale lijnen verdeeld is. Verkiezingen krijgen letterlijk het karakter van een stammenstrijd. Brandpunten in verkiezingstijd zijn de regio's waar een mengelmoes van stammen met elkaar samenleven; zoals bijvoorbeeld in de Molo regio, rondom de stad Nakuru. Hier wonen Kikuyu, Kalenjin, Kisii, Kamba, Luhya en zelfs een kleine groep Maasai.
Van 8 ton naar ruim 30 ton per hectare
In deze Molo regio teelt de landbouwcoöperatie Starlight pootaardappelen voor haar leden, met het doel om de opbrengst van hun aardappeloogsten te verhogen van het huidige niveau van ongeveer 8 ton naar een potentieel van 30-35 ton per hectare. In Kenia is gecertificeerd pootgoed zeer schaars waardoor slechts 5% van de aardappeltelers de hoge prijs ervan kan betalen. Met ondersteuning van Agriterra en Nederlandse ontwikkelingshulp is Starlight zeer succesvol geweest in het telen van betaalbaar gecertificeerd pootgoed en verdient er nu een goed inkomen mee. De vraag naar pootaardappelen van Starlight groeit elk jaar zo sterk dat Starlight voortdurend de productie aan het opschalen is. In het laatste teeltseizoen produceerde Starlight ongeveer 100 ton gecertificeerde pootaardappelen, terwijl de vraag vijf keer zo groot was.
Dat Starlight pootaardappelen teelt voor haar leden, is echter bijna een bijzaak. De echte bestaansreden van Starlight is vrede brengen. Starlight is namelijk gestart door een klein groepje boeren van verschillende stammen na de geweldsexplosie bij de verkiezingen van 2007/2008. Insteek van de boeren was om stamleden op een heel praktische manier samen te laten werken aan een gezamenlijk doel; en zo de vrede en begrip tussen de stammen te verbeteren. Door Starlight verbinden boeren van verschillende stammen hun economisch welzijn aan elkaar.
Aantal leden neemt toe
Dit zie je ook terug in de samenstelling van het bestuur van de coöperatie, waar ieder van de stammen een positie kreeg toegewezen; en in het gezamenlijk eigendom van de coöperatie door een aandelenbijdrage van de leden. Starlight moet zorgen voor meer sociale cohesie door een gezamenlijk multi-etnisch succes te zijn. Een succes waar alle leden trots op zijn. En dat lijkt te lukken. Het aantal leden van de coöperatie neemt voortdurend toe. Starlight begon met 148 leden en de verwachting is dat het multi-etnische ledenbestand aan het eind van 2022 het tienvoudige hiervan is.
Aankomende augustus is voor Starlight dus een heel spannende tijd. Zullen de verkiezingen in de Molo regio rustig en ordentelijk verlopen? De coöperatie hoopt dat zij erin geslaagd zijn om daar een bijdrage aan te hebben kunnen leveren. Pootaardappelen telen is mooi; maar vrede en stabiliteit kunnen brengen is nog veel mooier.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.