Amerikaanse banencijfers beter dan verwacht, economie toont veerkracht. December is traditioneel de sterke maand voor de euro. De markt kijkt uit naar Dolle Dwaze Dagen in december.
Vorige week vrijdag toonde de Amerikaanse economie haar veerkracht. In de maand november werden 263.000 nieuwe banen gecreëerd, 63.000 meer dan verwacht. Dit ligt in lijn met de trend dit jaar, waarbij de krapte op de banenmarkt hardnekkig boven verwachting uitkomt, ondanks een steeds toenemende rente. De dollar reageerde eerst als verwacht en steeg met 1% ten opzichte van de euro (met €1,0428 als bodem). Deze winst werd echter voor het weekend weer opgegeven, omdat het de Fed-beslissing in december waarschijnlijk niet negatief beïnvloedt. Voorzitter Jerome Powell gaf vorige woensdag aan dat rente trager wordt verhoogd, wat aangeeft dat de voorkeur nu op een toename van 0,5% ligt.
Einde van gevecht tegen inflatie?
De uiteindelijke piek van het rentepeil, en hoe lang ze wordt aangehouden op dat niveau, is minder duidelijk. Verschillende beleidsmakers binnen de Fed gaven aan dat dit wordt onderschat door de markt en dat het te vroeg is om te spreken over het einde van het gevecht tegen inflatie. Dit kan betekenen dat we meer dollar-sterkte kunnen verwachten volgende week, wanneer de beslissing valt.
Aan de eurokant is december traditioneel een sterke maand voor de eenheidsmunt. Vaak zijn dit soort seizoensgebonden voorspellingen gebaseerd op wankele fundamenten en gaat het om toeval. Toch valt er wat te zeggen voor de Kerstmis-rally. Zo worden vanwege eindejaarcijfers veel dollars omgeboekt naar euro's en worden veel dollarposities afgewikkeld vanwege de feestdagen en verslechterende valuta-liquiditeit. Dit effect was de voorbije jaren buitenmaats vanwege de negatieve Europese rente, wat ervoor heeft gezorgd dat Europese investeerders en bedrijven liever beleggen in het buitenland.
Stevige tegenwinden
De euro steeg met gemiddeld 1,5% in 15 van de voorbij 23 december-maanden. Dit is meer dan dubbel de gemiddelde stijging van de volgende best-presterende maand. Toch bestaan er stevige tegenwinden die roet in het eten kunnen gooien voor de euro. De komende weken worden dalende temperaturen verwacht in Noord-Europa, wat de eerste echte test wordt voor het energiebeleid van het continent. Hoewel gasvoorraden op een verhoogd peil staan, kan een strenge winter met een beperkte en onbetrouwbare Russische gastoevoer enorme druk zetten op de fragiele Europese economie.
Volgende week staat er heel wat op het programma en wordt er hoge volatiliteit in de euro-dollar koers verwacht. Dinsdag 13 december worden inflatiecijfers voor de maand november vrijgegeven. Moest dit voor de tweede maand op rij lager uitvallen dan verwacht, kan dit leiden tot een zwakkere dollar (euro-dollar positief). Dit zou meer een bevestiging geven dat het einde van hoge inflatie binnen Amerika in zicht is. Moest het hoger uitvallen dan verwacht, kunnen we een sterke dollar verwachten (euro-dollar negatief). Dit betekent immers dat het inflatiecijfer van oktober slechts tijdelijk was.
Sterke koersbewegingen
Op woensdag 14 december komt de Fed samen om de rente vast te zetten, wat de impact van de inflatiecijfers van de dag voordien verhoogt. De speech van Jerome Powell en zijn visie op de economie en het toekomstige rentebeleid kunnen zorgen voor sterke koersbewegingen. De dag daarna is het de beurt aan de ECB om hun beslissing bekend te maken. Ook hier wordt verwacht dat de keuze op 0,5% valt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.