De Amerikaanse centrale bank Fed heeft de basisrente met 0,25 procentpunt verhoogd, maar suggereert een pauze. De Europese Centrale Bank (ECB) toont meer daadkracht in het rentebeleid vergeleken met de Fed. De nervositeit in financiële markten blijft aanhouden. Daardoor ligt de vraag op menig lippen van een koper van de Amerikaanse dollar (USD), gaan we terug naar een euro/dollar van $1,10?
Vorige week woensdag besloot de Fed de basisrente te verhogen met 0,25 procentpunt, wat betekent dat het nu op een totaal peil staat van 5%. Hoewel dit in lijn lag met verwachtingen, zwakte de dollar af en steeg euro/dollar voor een korte periode boven de $1,09. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf in zijn speech immers toe dat er in de toekomst mogelijk kan worden gekozen om te pauzeren met renteverhogingen. De markt prijst nu voor 80% in dat dit het scenario wordt voor de volgende bijeenkomst in mei.
Powell sprak zich ook uit tegen het idee dat er dit jaar nog renteverlagingen gaan plaatsvinden. Dit druist in tegen het beeld van de obligatiemarkt. Bewegingen in deze markt geven een vooruitblik in wat de verwachtingen zijn. Zij gaan er van uit dat de huidige bankencrisis een prelude zijn voor een komende recessie in de aanstaande maanden. Mocht dit het geval zijn, redeneren ze dat de Amerikaanse centrale bank geen andere keuze heeft dan de rente gestaag weer omlaag te brengen. De huidige verwachtingen liggen op 3% rente tegen eind 2024.
Zilveren randje aan het bankfalen
Toch zit er mogelijke en zilveren randje aan al dat bankfalen in de VS. Het kan immers als gevolg hebben dat de middelgrote, regionale banken (die nu zo onder de loep liggen) minder snel geneigd zijn om leningen uit te schrijven. Dit kan een drukkend effect hebben op de vraag in de economie, wat dus inflatie kan temperen. De vraag op menig lippen van een USD-koper, gaan we terug naar de $1,10? Voor een argument pro kunnen we wijzen op de verschuivende dynamiek tussen de ECB en de Fed. Beide instellingen hebben moeilijke weken doorstaan, met eerst Silicon Valley Bank en daarna Credit Suisse die in recordtijd ten onder gingen.
Toch blijkt het snelle en zelfverzekerde handelen van de Zwitserse autoriteiten de schade in Europa te hebben beperkt. In een druk weekend van onderhandelingen, kocht rivaal UBS zijn sectorgenoot voor een prikje. Dit gezegd zijnde, is de nervositeit er nog niet helemaal uit. Op vrijdag viel de aandeelwaarde van Deutsche Bank met 15%, alvorens zich te herstellen om de dag af te sluiten met een verlies van 8,5%. De reden hiervoor was dat de bank aankondigde dat het van plan was om zijn eigen schuldobligaties terug te kopen. Dit is normaal gesproken een teken van financiële kracht, maar in huidige marktomstandigheden reageerden investeerders negatief.
ECB-president Christine Lagarde bleef vorige week echter standvastig in haar beslissing om de rente met 0,50 procentpunt te verhogen. Ze benoemde de terugkeer naar 2% inflatie 'non-negotiable' - een sterk contrast met Powell, die met slechts 0,25 procentpunt verhoogde en suggereerde dat een pauze op komst is. De kapitaalmarkt ziet de Fed al in juni de eerste renteverlaging doorvoeren, terwijl ze inschatten dat de ECB door blijft gaan met renteverhogingen tot in september. Dit verschil in beleid kan euro/dollar ondersteunen in de komende maanden.
Niet allemaal kommer en kwel in Verenigd Koninkrijk
Volgens het 'Office of Budget Responsibility' is de economie in het Verenigd Koninkrijk met 4% gekrompen sinds brexit. Het onafhankelijke overheidsorgaan stelt dat de impact minstens even groot is dan de coronapandemie en de energiecrisis. Het Verenigd Koninkrijk is ook de enige G7 economie, waarvan het BBP nog niet hersteld is tot het niveau van het pre-corona tijdperk. Toch is het niet allemaal kommer en kwel voor premier Rishi Sunak en de zijnen. Nog geen vier maanden geleden kwam de Bank of England nog met het onheilspellende nieuws dat de economie op het randje van de afgrond staat en dat er een twee jaar lange recessie zat aan te komen.
Nu liggen de kaarten weer anders en zei president Andrew Bailey in een recent interview dat een recessie dit jaar hoogstwaarschijnlijk kan worden vermeden. Hij wees hierbij op verbeterde vooruitzichten in het inkomen van huishoudens. Ook op andere vlakken zoals bedrijfsactiviteit in de particuliere sector doet het Verenigd Koninkrijk het beter dan verwacht.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.