De dollar heeft een van zijn slechtste weken van het jaar achter de rug. De munt zocht een nieuw laagtepunt ten opzichte van de euro, de Canadese dollar en het pond.
De oorzaak was het verrassend positieve inflatierapport uit de VS, dat aantoont dat de kerninflatie - die minder volatiele elementen zoals voedsel en energie niet meeneemt en moeilijker te temmen valt - daalde tot onder 5%. De prijsgroei voor meer dan de helft van de gemeten goederen lag op of onder 2% (de doelstelling van centrale banken), wat niet meer is voorgekomen sinds november 2020. Ook de producentenprijzen die vorige week donderdag werden gepubliceerd, vielen goed mee met 0,1% ten opzichte van de verwachte 0,2%.
Rentecyclus Fed wellicht op zijn einde
Het beeld van de markt is dat de rentecyclus van de Fed nu wel degelijk op zijn einde loopt. De inschatting is dat die van juli de laatste zal zijn en dat daarna een lange pauze wordt ingelast. Ook het moment wanneer de rente weer gaat dalen, is naar voren geschoven. Dit wordt nu ingeschat op eind 2023, begin 2024.
De sterke beweging van vorige week heeft het debat over het 'einde van het dollartijdperk' weer aangewakkerd. Verschillende valuta (waaronder de Japanse yen) staan onder hoge druk vanwege het renteverschil tussen de VS en de lokale economie. Dat dit tot zijn einde komt, verwacht ook Standard Bank. Zij zien een meerjarige neerwaartse trend, gebaseerd op het idee dat de Fed de rente sneller zal laten zakken dan andere ontwikkelde landen.
Dit scenario zou verregaande gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Het zou import voor ontwikkelingslanden goedkoper maken, wat hun inflatiedruk zou verlichten. Voor Amerikaanse bedrijven zou het export voordeliger maken, ten koste van hun tegenhangers in Europa, Azië en elders.
Toch zijn er analisten die waarschuwen dat er mogelijk tegenwind aan zit te komen voor de euro/dollarkoers. De beweging is voornamelijk te wijten aan zwakte van de dollar, en niet de sterkte van de euro. De economische motor binnen Europa sputtert al een tijd en de markt begint ook daadkracht van de ECB te vragen. President van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot sprak zich laatst uit over het huidige rentepad en suggereerde dat de verhoging in juli mogelijk de laatste zou kunnen zijn.
Zwakke dollar doet wonderen
De zwakke dollar deed ook wonderen voor het pond/dollar-valutapaar, wat de week voor het eerst sinds april 2022 boven het psychologisch belangrijke 1,30-niveau afsloot. Dit maakt het pond de sterkst presterende valuta van alle economieën binnen de G10 dit jaar. Dit feit is des te meer opmerkelijk wanneer de zwakke groei in het Verenigd Koninkrijk in acht wordt genomen. Volgens traditionele economische theorie zou dit immers moeten zorgen voor een afnemende vraag voor het pond.
Op korte termijn blijkt dat investeerders het hogere rendement belangrijker achten dan het risico op een recessie. Hardnekkig hoge inflatie stelt de Bank of England geen keuze buiten de rente te blijven verhogen. Sommige analisten zien de piek op 6,5%, het hoogste niveau in 25 jaar en ver boven de verwachtingen van rentes in de VS en Europa.
Het inflatierapport dat vandaag uitkwam in het Verenigd Koninkrijk, veranderde de zaken echter dramatisch. Net als in de VS viel het ook lager uit dan verwacht. De consumentenprijsindex was 7,9% hoger dan een jaar geleden in juni, een scherpe val van 8,7% in mei. Dit miste zijn effect niet, en het pond viel met 0,75% tot €1,152. Ook de renteverwachtingen werden bijgesteld.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.