De inflatie in de eurozone bereikt een laagtepunt en dat rechtvaardigt de rentepauze van de Europese Centrale Bank (ECB). De Republikeinen en Democraten bereiken onverwacht compromis over schuldplafond. Verder zijn er de banencijfers uit de Verenigde Staten en nemen de centrale banken in onder meer Polen en Australië deze week een rentebesluit.
Met de elfde week op rij in rode cijfers blijft de malaise voor euro-dollar aanhouden. Zelfs het sterke weerstandsniveau van $1,05 werd doorbroken. De inflatiecijfers uit zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten lagen aan deze marktbewegingen ten grondslag. Deze toonden aan dat zowel de ECB als de Amerikaanse centrale bank Fed raak hebben geschoten, wanneer het aankomt op hun meest recente besluit om een rentepauze in te lassen. Inflatiecijfers uit Europa voor de maand september kwamen binnen op 4,3% (vs. 5,2% in augustus), het laagste punt sinds twee jaar. Ook de kerninflatie (wat meer volatiele elementen als benzine en voedsel buiten beschouwing laat) koelde af.
Toch moet er ook een kanttekening gemaakt worden over de verschillen binnen de landen van de eurozone. Zo sprong de inflatie in Spanje bijvoorbeeld opnieuw boven de 3%. Er is steeds meer bewijs dat de acties van de ECB een dempend effect hebben op de economie, wat de argumenten voor een pauze verder versterkt. Kredietverlening in de Europese bedrijvensector stagneerde naar het laagste tempo in acht jaar, bleek uit een recente studie. Ook de output in Duitsland lijkt vorig kwartaal te zijn gekrompen.
Positieve inflatiedata uit de Verenigde Staten
Wat begin vorige week nog zeer onwaarschijnlijk leek, werd begin deze week een realiteit. Gekibbel tussen Democraten en Republikeinen in de VS leidde enkele uren voor de deadline toch tot een compromis. De potentieel kostbare en ontwrichtende sluiting van de federale diensten kreeg een uitstel tot 17 november. Het geeft beide kanten tot die tijd meer ademruimte om een deal voor een langere termijn te sluiten. Amerikaanse en internationale investeerders hielden de politieke bewegingen in Washington met argusogen in de gaten. Er werd gevreesd dat de kredietwaardigheid van de VS weer een flinke knauw ging krijgen als een sluiting niet op tijd kon worden vermeden.
Ook voor de Fed is dit nieuws positief. De economische schade had hoog op kunnen lopen, wat de taak van de centrale bank een flink stuk moeilijker had gemaakt. Het betekent dat de status van 'koning dollar' voorlopig intact blijft. Ook hier kwam positieve inflatiedata naar buiten in de vorm van de 'personal consumption expenditures index', een maatstaf van wat de Amerikaanse consument uitgeeft. De cijfers suggereren dat de inflatie-outlook van de Fed (3,7% tegen het einde van het jaar) mogelijk een te pessimistische inschatting is.
Belangrijke banencijfers op komst
In Australië besloot de centrale bank RBA de globale trend te volgen en de rente gelijk te houden. Als reactie daalde de Australische dollar (AUD) met 0,7% in waarde ten opzichte van de euro. De munt zakte naar het laagste punt sinds november 2022 ten opzichte van de US-dollar. Het bericht van de Australische centrale bank dat 'verdere verhogingen mogelijk nodig zijn' deed niet genoeg om de daling tegen te gaan. Deze week staan er ook belangrijke banencijfers op het programma, te beginnen met het Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS) vandaag (dinsdag). Daarna volgt het rapport van ADP, de grootste payrollprovider uit Amerika. Dit is een prelude tot het 'Non-Farm Payroll' cijfer op vrijdag, wat traditioneel de grootste impact heeft.
De reden waarom de dollar zo sterk staat is vanwege de positieve economische data. Moesten de banencijfers tegenvallen, kan dit leiden tot USD-zwakte. Dan sluipt er immers twijfel in de markt of de Fed de hoge rente wel aan kan houden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.