Bij de productie van suikerbieten produceert Cosun Beet Company elk jaar zo'n 1,1 miljoen ton bietenpulp. Nu wordt het bijproduct voornamelijk als veevoer gebruikt, maar binnenkort vinden we het restproduct bij bietensuikerproductie misschien wel terug in vleesvervangers. Volgens het bedrijf is de pulp van suikerbieten namelijk zeer geschikt om de structuur van vlees na te maken. Directeur Paul Mesters vertelt Foodbusiness waarom Cosun Beet Company dit nieuwe ingrediënt heeft ontwikkeld.
Jullie verwerken jullie bietenpulp al op allerlei manieren. Hoe kwamen jullie op het idee om bietenpulp te verwerken tot een ingrediënt voor vleesvervangers?
"Een paar jaar geleden hebben wij een breed onderzoek laten uitvoeren met de vraag: wat kun je eigenlijk allemaal van bietenpulp maken? Daar kwamen verschillende food- en non-foodtoepassingen uit naar voren. Een conclusie uit het onderzoek was dat je van bietenpulp papier kan maken, of grondstoffen voor cosmetica. Die eerste toepassing wordt inmiddels volop ingezet. Inmiddels verpakken we bijvoorbeeld onze eigen suiker in papier waarin onze bietenpulp verwerkt is. Maar uit het onderzoek kwam ook dat bietenpulp structuur kan geven aan vleesvervangers."
Wat is de meerwaarde van het verwerken van bietenpulp tot een vleesvervanger als je er ook papier of cosmetica van kan maken?
"Er is een duidelijke trend van een groeiende vraag naar vleesvervangers. Dus dat is een heel interessante markt en het product is van nature geschikt voor deze toepassing. Verse bietenpulp heeft in onbewerkte vorm namelijk al een duidelijke structuur. Daarom kwamen we op het idee om er een ingrediënt voor vleesvervangers van te maken. Bij onze suikerproductie houden we op jaarbasis zo'n 1,1 miljoen ton bietenpulp over. Er is dus genoeg pulp om er verschillende producten van te maken. Op deze manier spreiden we onze kansen over meerdere markten.''
Paul mesters
Hoe ziet de keten van het product eruit?
"Onze pulp wordt verwerkt tot Fidesse. Vervolgens wordt het ingrediënt ingevroren. Veel foodbedrijven hebben namelijk een voorkeur voor bevroren producten. Dat leveren we aan producenten van vleesvervangers. Die mengen het product met andere ingrediënten tot een eindproduct en daarna kunnen consumenten het in de supermarkt kopen. Die ambitie om zelf kant-en-klare vleesvervangers te maken hebben wij niet. We zitten aan de voorkant van de keten en dat willen we graag zo houden. Hier zeggen we, schoenmaker blijf bij je leest. We weten dat het ingrediënt goed kan werken, maar we pretenderen niet dat wij een mooie vleesvervanger kunnen maken. Dat kun je het beste aan gespecialiseerde bedrijven overlaten."
"In jullie promotievideo is een hamburger te zien. Is Fidesse vooral bedoeld voor het produceren van vegaburgers?"
"We hebben Fidesse inderdaad voor samengestelde producten zoals hamburgers, worstjes en nuggets ontworpen. Maar ook bijvoorbeeld vegetarische snacks zoals kroketten kan je er goed mee maken. Bij dat soort producten geeft Fidesse namelijk het juiste 'mondgevoel. Veel producten zijn op dit moment vrij droog en wij hopen dat met ons nieuwe ingrediënt op te kunnen lossen."
Jullie geven aan dat Fidesse veel vezels bevat. Maar vleesvervangers moeten toch vooral een bron van eiwitten zijn?
"Je moet het ingrediënt combineren met een plantaardige eiwitbron. Fidesse is in die combinatie het ingrediënt dat de vleesvervanger een betere bite en sappige structuur geeft. Vleesvervangers zijn vaak droog en om dat te maskeren wordt veel vet toegevoegd. Daarnaast zijn plantaardige proteïne vaak bitter. Dat wordt met zout en smaakstoffen gecompenseerd en dat is als je Fidesse gebruikt minder nodig. Dit ingrediënt neutraliseert namelijk de bittere smaak. Het ingrediënt helpt dus om vleesvervangers een stuk minder zout en vet te maken. Daarvoor in de plaats komt een vezelrijk product, zo worden vleesvervangers dus meteen veel gezonder."
Hoeveel CO2-winst behaal je ten opzichte van andere ingrediënten zoals soja?
"Hoeveel CO2-winst Fidesse oplevert ten opzichte van andere producten moeten we nog doorrekenen. Dat er minder CO2 nodig is om dit product te maken dan voor de productie van soja spreekt voor zich. De grondstof wordt geüpcycled, je hoeft het dus niet apart te produceren. Ook kost het minder CO2 om het product te vervoeren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld soja produceer je het product lokaal, dus hoeft het niet van ver te komen. Als je het product vergelijkt met dierlijk eiwit is het verschil natuurlijk nog groter."
Staat de teelt van suikerbieten sterker in de schoenen, nu de pulp verwerkt kan worden tot vleesvervangers?
"Als we zijstromen op verschillende manieren kunnen verwerken, komt dat het teeltrendement natuurlijk ten goede. Daarnaast biedt het verwerken van zijstromen stabiliteit en draagt het upcyclen van zijstromen naar nieuwe producten bij aan een circulaire economie. Fidesse is waarschijnlijk minder gevoelig voor schommelingen op de markt dan de beweeglijke suikerprijs. Ik moet daar wel eerlijk bij zeggen dat je op deze manier zo'n 20 duizend ton, of misschien op termijn 50 duizend ton, bietenpulp kan afzetten. We produceren 1,1 miljoen ton bietenpulp. Fidesse zal dus niet direct de bietenmarkt op zijn kop zetten. Veel pulp zal nog altijd als papier of veevoer verwerkt worden."