De rundvleesprijs vertoont ook in de eerste maand van februari geen teken van beweging. Volgens ingewijden in de markt blijft de vraag ondanks de hoge inflatie redelijk in takt. Dat de rundvleesprijs niet stijgt komt dan ook vooral door een groot aanbod aan slachtrunderen. Daarnaast is er reuring ontstaan op de markt door de faillissementsaanvraag van Skare Meat Packers.
Sinds begin januari stagneert de rundvleesprijs. Na de daling van 5 cent tussen week 1 en 2 van 2023, blijft de prijs stabiel. Sinds week 2 is de prijs van de hoogste kwaliteit rundvlees (U-kwaliteit) €4,97 per kilo.
Volgens ingewijden in de markt is de vraag op het moment relatief hoog. Analisten van verschillende grote banken voorspellen al maanden dat de consumptie van rundvlees door de hoge inflatie kan dalen. Maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat deze voorspelling uitkomt. Door de hoge pluimveevleesprijzen lijken consumenten de voorspelde overstap naar pluimveevlees niet te maken.
De stagnatie van de rundvleesprijs is vooral het gevolg van de een groot aanbod. Volgens ingewijden uit de markt wordt de rundvleesprijs gedrukt door een gedaalde melkprijs. Sinds de zomer maakt de prijs van zowel melk als melkproducten een daling door. Melkveehouders besluiten volgens handelaren extra koeien naar de slacht te brengen. Hierdoor is het aanbod op het moment groter dan in januari gebruikelijk is.
Na de feestdagen van 2022 is het slachtcijfer nauwelijks ingezakt. In week 48 werden 11.010 runderen geslacht. Alleen in week 1 daalde het slachtcijfer kort tot onder de 9.926. Daarna stond het slachtcijfer structureel boven de 10.000 runderen per week. Volgens het meest recente slachtcijfer werden in week 5 10.382 runderen geslacht.
Faillissement van Skare Meat Packers
Daarnaast wordt er onder vleeshandelaren veel gesproken over de faillissementsaanvraag van de toonaangevende Deense vleeshandelaar Skare Meat Packers. Het mogelijke faillissement bij de Deense vleesgigant is het gevolg van een inval van de Deense voedsel en warenautoriteit (DVFA). De autoriteiten hebben in totaal zo'n 250 ton rundvlees in beslag genomen omdat de herkomst van het vlees niet kon worden getrasseerd. Nooit eerder nam de Deense voedsel en warenautoriteit zo'n grote partij vlees in beslag.
Naast de ontbrekende documentatie had Skare duidelijke fouten gemaakt bij het labelen van zijn producten. Zo was Italiaans rundvlees als Duits vlees aangemerkt. Na het incident verbraken meerdere grote Deense retailers de samenwerking met het vleesverwerkende bedrijf, waardoor Skare het loon van zijn 700-koppige personeelsbestand niet langer kon betalen. Volgens ingewijden in de markt is het mogelijk dat Skare andere kleinere bedrijven in zijn val meetrekt.