Circa een derde van de Nederlanders wil de eigen vleesconsumptie niet veranderen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Bonduelle en is gepubliceerd in het kader van Dutch Overshoot Day.
Die dag viel dit jaar op 12 april. Overshoot Day is de symbolische datum waarop de mens alle aardse grondstoffen, voedingswaren en dergelijke die de planeet in een jaar kan produceren heeft opgebruikt als iedereen leeft zoals een Nederlander.
Bonduelle, de diepvries- en blikgroenten fabrikant, heeft marktonderzoeksbureau Ipsos laten uitzoeken hoe het staat met de vegetariër en flexitariër in Europa. En daaruit blijkt dat Nederland het hoogste percentage consumenten heeft die hun vleesconsumptie niet wil veranderen. Desondanks kent Nederland na Duitsland wel de meeste vaste flexitariërs. Deze groep eet het hele jaar door minder vlees en vis, voornamelijk vanwege klimaat en milieu.
Uit het onderzoek blijkt dat relatief weinig Nederlanders flexitariër zijn uit gezondheidsoogpunt. Waar 36% van de Polen en 28% van de Duitsers bijvoorbeeld af en toe minder vlees eten om gezondheidsredenen is dit onder Nederlanders slechts 23%. In totaal kennen Duitsland en Frankrijk het hoogste percentage flexitariërs. Nederland kent het minste aantal flexitariërs. Wel is 3% van de Nederlanders bereidt om volgend jaar minder vlees en vis te gaan eten en daarmee mogelijk flexitariër te worden.