De strubbelingen op de Duitse markt krijgen bij Vion vol de aandacht. De organisatie gaat op de schop, waarbij er een nieuwe business unit wordt opgetuigd om de problemen in Duitsland hartgrondig aan te pakken. Daarmee onderneemt de top van Vion een volgende poging om het Duitse hoofdpijndossier eindelijk op te lossen. Een analyse.
Het is niet overdreven om de Duitse vleesmarkt een slagveld te noemen. De dieraantallen staan zwaar onder druk, waardoor slachterijen met een grote overcapaciteit in de maag zitten. Dit raakt alle slachterijen, maar vooral Vion. Uit recente cijfers van brancheorganisatie ISN blijkt dat het aantal varkensslachtingen op locaties van Vion vorig jaar met maar liefst 17,1% onderuit schoot tot 5,8 miljoen. Sinds 2020 is sprake van een teruggang van bijna 25%. Nergens was de krimp zo groot.
In een branche waarbij de vaste kosten bij voorkeur over zoveel mogelijk slachthaken wordt uitgesmeerd, komt zo'n teruggang keihard aan. Zeker nu de inkoopprijzen van varkens huizenhoog zijn en de kosteninflatie zich ook op veel andere terreinen laat gelden.
Teruggang in slacht en consumptie
Niet alleen bij varkens, maar ook bij runderen loopt het aantal slachtingen in Duitsland snel terug. Twee weken geleden kondigde Vion zodoende aan opnieuw een runderslachterij te gaan sluiten, in het Noord-Duitse Bad Bramstedt. Naast de krimpende veestapel is dit besluit ook genomen vanwege de slinkende vleesconsumptie in Duitsland, zo motiveerde Vion. Deze week maakte Vion bekend de activiteiten in Duitsland centraal aan te gaan vliegen, middels een nieuwe business unit. COO Philippe Thomas gaat deze leiden, uiteraard onder toeziend oog van CEO Ronald Lotgerink. Daarmee komt de Duitse tak volledig los te staan van de activiteiten in Nederland en België.
Speciale aanpak
Met de reorganisatie erkent het vleesconcern dat de uitdagende Duitse markt een speciale aanpak verlangt. Vermoedelijk worden in de komende tijd nog meer maatregelen aangekondigd. In het persbericht staat dat de nieuwe business unit de eerste verandering betreft. Of het doek valt voor andere productielocaties is koffiedikkijken, maar Vion geeft aan efficiënter te willen gaan werken. Met andere woorden: er zal flink in de kosten worden gesneden. Met de aangekondigde plannen toont de top van Vion in elk geval leiderschap. Tevens kun je eruit aflezen dat Vion - ondanks alle problemen - toekomst ziet op de Duitse markt. Het afstoten van de Duitse tak, zoals in 2013 met de eveneens zwaar verlieslatende activiteiten in het Verenigd Koninkrijk gebeurde, lijkt niet aan de orde. Dit is ook niet waarschijnlijk, gezien Vion qua omzet dan zou halveren.
Jaarcijfers nog niet bekend
De jaarcijfers van Vion over 2022 zijn nog altijd niet gepubliceerd. Een woordvoerder laat weten dat op dit moment nog niet bekend is wanneer de cijfers naar buiten worden gebracht. De aangekondigde reorganisatie heeft op dit moment prioriteit, zo is de reactie. Het vermoeden is dat Vion een lastig jaar achter de rug heeft en net als in 2021 een stevig miljoenverlies moet presenteren. Bronnen rondom Vion zeggen dat de Nederlandse activiteiten afgelopen jaar winstgevend waren, maar dat de Duitse markt alles overschaduwt. Intern zou dit de nodige frustraties geven.