Als eerste land van de EU staat Nederland toe om (onder voorwaarden) proeverijen te houden van kweekvleesproducten die nog niet zijn goedgekeurd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, ESFA. De Nederlandse kweekvleesbedrijven Mosa Meat en Meatable reageren verheugd op het nieuws. 'We kijken ernaar uit om de eerste mensen uit te nodigen om onze worsten, dumplings en pulled pork te proberen', aldus Meatable-CEO Krijn de Nood.
De Tweede Kamer nam maart vorig jaar een motie aan van Tjeerd de Groot (D66) en Valstar (VVD) om proeverijen onder gecontroleerde omstandigheden te laten plaatsvinden. Kweekvleesproducenten willen graag hun producten bij het publiek testen, zodat ze nog aanpassingen kunnen doen voordat ze de toelatingsprocedure voor novel foods ingaan bij de ESFA. De ESFA liet onlangs weten er klaar voor te zijn, maar tot nu toe is er nog geen enkele aanvraag gedaan voor kweekvleesproducten in Europa. In de Verenigde Staten hebben onlangs wel twee kweekvleesproducenten groen licht gekregen om hun producten op de markt te brengen. In Singapore en Israël is kweekvlees al langer toegestaan.
De ministeries van LNV en VWS hebben samen met Meatable en Mosa Meat en branchevereniging van biotechnologiebedrijven HollandBio een Code of Practice (CoP) opgesteld die moet helpen bij de beoordeling van de veiligheid van de proeverijen, die door een onafhankelijk expert comité wordt uitgevoerd. Dit comité wordt opgezet binnen Stichting Cellulaire Agricultuur Nederland. Deze stichting coördineert (in opdracht van LNV) de uitvoering van het plan voor de ontwikkeling van 'een ecosysteem voor cellulaire agricultuur'. De regering heeft daarvoor in oktober vorig jaar €60 miljoen uitgetrokken vanuit het Nationaal Groeifonds.
Krijn de Nood, CEO van Meatable - dat claimt binnen acht dagen worst te kunnen maken van kweekvarkensvlees - noemt de toestemming in een persbericht 'geweldig nieuws voor Nederland'. "Door het proeven van kweekvlees behoudt Nederland zijn voortrekkersrol in Europa en daarbuiten. Voor Meatable betekent dit dat we consumenten onze producten kunnen laten proeven en ervaren en onze producten nog beter kunnen maken met hun feedback."
Volgens Maarten Bosch CEO van Mosa Meat zal zijn onderneming de proeverijen gebruiken om feedback te verzamelen over haar producten en om de belangrijkste stakeholders 'te informeren over de rol die cellulaire landbouw kan spelen kan spelen om Europa te helpen onze voedselzekerheid en duurzaamheidsdoelen te halen'.
"Bij de proeverijen worden ook investeerders en journalisten uitgenodigd, om mogelijke investeringen op te halen en te werken aan consumentenacceptatie", schrijven landbouwminister Piet Adema en zijn collega voor Volksgezondheid Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer. De bedoeling is om de eerste proeverijen in het najaar te organiseren.